Wellicht heb je in je organisatie weleens gehoord van een POP, of ben je er in je studieperiode mee geconfronteerd. We hebben het hier over het Persoonlijk (of Professioneel) OntwikkelingsPlan. Door allerlei (onderwijs)instellingen wordt een POP gebruikt om de doelen en vorderingen van je persoonlijke of professionele ontwikkeling in kaart te brengen. Er zijn allerlei varianten opgesteld door de jaren heen, maar in principe gaat het om je te helpen je ontwikkelingsrichting te bepalen en bij te sturen.
POP maken
Een persoonlijk ontwikkelingsplan bestaat uit minimaal de volgende aandachtspunten:
- De huidige situatie;
- De gewenste situatie;
- Welke acties je daarvoor moet ondernemen;
- Wie en/of wat je daarvoor nodig hebt;
- Tijdsplan wanneer je de gewenst situatie wil bereiken.
Uiteraard zijn er meer factoren die erbij gehaald kunnen worden. Maar in principe kun je elke verandering uitwerken aan de hand van deze punten. Je kunt dit toepassen in een persoonlijke situatie, bijvoorbeeld als je een bepaalde competentie wilt ontwikkelen. Let wel, je kunt niet je eigenschappen veranderen maar wel je gedrag en ontwikkeling. Je kunt ook een POP opstellen als ondernemer die verder wil met zijn onderneming.
Een POP hoeft geen vast formulier te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een ‘mindmap’ zijn waarin de genoemde elementen in terug komen. Ieder persoon heeft zijn eigen favoriete methode van visualiseren, gebruik dit om het aantrekkelijk te maken/houden.
Uitvoering
Zoals eerder besproken heb je een bepaald doel nodig om je organisatie te ontwikkelen. Dit geldt ook voor een persoonlijk ontwikkelingsplan. Door het omschrijven van je huidige situatie wordt het duidelijk waar je staat. Door het bedenken en omschrijven van de gewenste situatie kun je vaststellen of het haalbaar is, of wellicht is het na het omschrijven daarvan niet meer aantrekkelijk. Als beide situaties duidelijk zijn is het belangrijk dat je ook omschrijft wat er moet gebeuren om van A naar B te komen. Deze stappen zijn de concrete acties die je moet gaan nemen. Dit zorgt voor een duidelijk plan met tussenstapjes die de grote stap makkelijker maken. Als je volledig wilt zijn, beschrijf je wie of wat er voor nodig is om je doelstelling te halen en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Wees hier realistisch in.
Terugblik/controle
Om optimaal je doelstellingen te verwezenlijken, zowel professioneel als persoonlijk, zul je tussentijds moeten evalueren. Dit vereist een kritische blik, en uiteraard is het van groot belang dat je je POP er nog op na kan slaan. Dit geeft je het grote voordeel dat je direct leert van de manier waarop je het hebt aangepakt. Maar ook of je op de goede weg bent. Stel dat je als doel hebt om over 5 jaar de omzet van je organisatie met 50 % te verhogen, dan kun je er beter na 1 jaar al achter komen dat het verkeerd gaat, dan na 5 jaar.
Om een goed beeld te hebben van je ontwikkelingsplan of als je hulp bij het opstellen ervan zoekt, zijn er mensen die je daarbij kunnen helpen. Wil je grip krijgen op je eigen ontwikkeling of dat van je bedrijf, laat je dan inspireren en adviseren. Niet ieder persoon kan zijn gedachten eenvoudig verwoorden, zoek dan een sparringpartner die dit wel voor jou kan doen. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.