Image default
Financieel Juridisch Tips

Omgaan met phishing, praktische tips

Vrijwel iedereen in Nederland is online actief. Zowel zakelijk als privé kun je eigenlijk niet meer heen om webwinkels. Daarnaast wisselen we online informatie uit met financiële instellingen en de overheid. Dit is allemaal voor ons eigen gebruiksgemak. Maar deze online aanwezigheid heeft ook een nieuw soort criminaliteit veroorzaakt, cybercriminaliteit. Phishing is een belangrijke vorm van cybercriminaliteit.

Wat is phishing

Phishing is afgeleid van het woord vissen. Criminelen vissen naar betrouwbare informatie. Dit gebeurd in de vorm van het vragen naar bankgegevens via een telefoongesprek. Maar de meeste bekende vorm van phishing is een e-mail met daarin weblinks naar foute websites. Ook zijn er onechte webshops waarbij je na betaling geen product ontvangt. Allemaal met het doel om je financiële gegevens te achterhalen of geld van je stelen.

Phishing herkennen

De IT-ontwikkelingen gaan ieder jaar weer verder. Phishing voorkomen door al je zaken offline te regelen is vrijwel geen optie meer. Het is daarom belangrijk dat je phishing herkent. Regel één is dat geen enkele bank of overheidsinstanties zal vragen naar rekeningnummers (behalve de laatste drie of vier cijfers) of inloggegevens. Daarnaast vragen zij meestal niet per e-mail om op een link te klikken, maar in te loggen in je eigen online omgeving of Mijn Overheid. Deze link kan uiteraard wel in de e-mail staan. Controleer altijd eerst een hyperlink voordat je hem aanklikt of hij overeenkomt met de link tekst.

Wachtwoordbeleid instellen

Het wordt steeds moeilijker om voor iedere online omgeving een ander wachtwoord te hebben. Toch is het beter om dat wel te doen. Omdat je ze dan waarschijnlijk niet uit elkaar kunt houden, kun je gebruik maken van een wachtwoordkluis. Er zijn verschillende varianten, maar het zorgt ervoor dat je met één wachtwoord een kluis in kan waar al je wachtwoorden staan. Als je dit ene wachtwoord periodiek aanpast ben je al heel veilig. En zorgt dat een webshop een uniek wachtwoord heeft.

Online activiteiten controleren

Veel gebruikte accounts zoals je Google of Apple account kun je zichzelf laten controleren. Als je op een ander apparaat of een afwijkende locatie inlogt, wordt dit gecheckt. Voor alle belangrijke accounts die deze mogelijkheid niet hebben, moet je dit zelf af en toe doen. Log af en toe bij je online accounts om te zien of er geen ongebruikelijke activiteit is geweest.

Geen vertrouwelijke gegevens delen

Zoals gezegd vragen banken en overheidsinstanties nooit naar rekeningnummers, wachtwoorden en dergelijke. Als dit tijdens een telefoongesprek of in een e-mail wel gevraagd wordt, dan is de kans op phishing groot. Bovendien is een e-mail met typefouten of inconsistente opmaak, een vreemd e-mailadres of veel hyperlinks, eenvoudig te herkennen als phishing. Klik geen hyperlinks aan, en als er gevraagd wordt om gegevens, direct afsluiten en je cookies wissen.

Bij twijfel, misbruik melden

Voor de één zal het eenvoudiger zijn om phishing te herkennen als voor een ander. Ook is de manier van phishing de ene keer professioneler als de andere keer. Twijfel je aan de echtheid van een e-mail, checkt dan op taalfouten, adres van de afzender, hyperlinks en het vragen om vertrouwelijke gegevens. Twijfel je nog steeds, dan kun je een valse e-mail melden bij de fraudehelpdesk. Zij zullen je ook laten weten als een e-mail wel legitiem is. Een tussenstap kan zijn dat je zelf met de betreffende instantie belt om het bericht te verifiëren. Uiteraard moet je dan niet met telefoonnummer bellen wat in de e-mail vermeld staat.

Phishing is onvermijdelijk geworden. Je kunt het vrijwel niet voorkomen omdat je nu eenmaal online actief bent. Blijf op je hoede en laat bij twijfel nooit je vertrouwelijke gegevens achter. Meld misbruik, hiermee help je ook nog eens de instanties om hun diensten en beveiliging te verbeteren.

Related posts

7 tips voor een effectief crediteuren- en debiteurenbeheer

Dion

Hoe laat je jouw vacatures opvallen, nu de banen voor het oprapen liggen?

Dion

Zelf doen of uitbesteden – wat kies jij als je onderneming groeit?

Danny

Leave a Comment