Image default
Ondernemen Personeel

Omgaan met spilfuncties in de onderneming

Vrijwel ieder bedrijf worstelt met het personeelsbestand. Niet iedereen heeft een tekort aan personeel, maar het valt niet mee om op iedere positie de juiste werknemer te hebben. De spilfuncties in de onderneming moeten wel door de juiste personen worden bekleed. En als dat gelukt is, kan het maar zo zijn dat diegene zelf een ander doel heeft. Ga daarom op de juiste manier om met de cruciale posities in het bedrijf.

Spilfuncties in de onderneming

In ieder bedrijf zijn er posities die cruciaal zijn voor de continuïteit van het bedrijf. Uiteraard moet iedere werknemer bijdragen aan het resultaat van de onderneming. Maar juist die mensen die cruciaal zijn voor het coördineren van de workflow, zijn belangrijk voor de continuïteit. Deze spilfuncties in de onderneming zijn vaak gegroeid rondom de persoon die het werk uitvoert. Als je deze werknemer moet vervangen, is dat lastig. Vaak duurt het een lange tijd voordat een nieuwe medewerker weet hoe alles reilt en zeilt.

Juiste werknemer op de juiste plaats

De persoon in een cruciale positie is dus belangrijk. Zijn of haar karakter en capaciteiten bepalen het succes van de werkzaamheden. Het is dus belangrijk dat de juiste man of vrouw op de juiste plaats zit. Vaak gebeurd dit door een natuurlijke selectie onder de bestaande medewerkers. Als management is het tenslotte belangrijk om de talenten van iedere medewerker optimaal in te zetten. Een juiste werknemer op de juiste plaats is niet alleen de man of vrouw die de benodigde talenten heeft. Maar het moet ook iemand zijn die het werk leuk en uitdagend vindt. Als dit niet zo is, dan is de kans groot dat deze persoon wat anders wil gaan doen.

Houd rekening met persoonlijke doelen

Het is dus belangrijk dat je weet wat mensen op de spilfuncties in de onderneming, zelf willen. Zorg dat je weet of het werk bijdraagt aan de persoonlijke doelen van de betreffende werknemer. Als je die kunt matchen met de doelen van de organisatie, dan is succes vrijwel gegarandeerd. Neem als leidinggevende daarom af en toe tijd om hier met de werknemers over te praten. Op deze manier kun je op tijd signaleren of iemand nog gelukkig is. Mocht iemand zijn werk niet meer leuk vinden, dan kun je dit bijsturen, voordat hij of zij besluit om weg te gaan.

Zorg voor back-up

Naast het leuk houden van het werk voor iedere medewerker, is het goed om back-up te hebben. Dit geldt vooral voor de spilfuncties in de onderneming. Want als iemand weggaat of langdurig ziek wordt, heeft dit de meeste impact op de bedrijfsvoering. Breng daarom in kaart welke functies in het bedrijf cruciaal zijn voor de continuïteit. Zorg vervolgens dat je voor deze functies iemand achter de hand hebt. Laat deze personen af en toe de ins en outs van de functie zien. Dit zorgt ook voor nieuwe inzichten in de manier waarop het werk wordt gecoördineerd. Want ieder mens heeft weer een andere kijk op de uitvoering.

De personen die de spilfuncties in de onderneming bekleden, zijn niet onmisbaar. Maar het is wel lastig om ze te vervangen. Zorg daarom dat de persoonlijke en zakelijke doelen blijven matchen. En het is altijd verstandig om back-up te hebben, zodat je bedrijf niet ineens een probleem heeft als iemand besluit weg te gaan.

Related posts

De negatieve gevolgen van een BKR registratie voor het bedrijf

Danny Bijl

3 voordelen die je kunt verwachten van zakelijk internet

Danny Bijl

Koffie op het werk

Danny

Leave a Comment