Image default
Carrière Eigen bedrijf Ondernemen Personeel Tips

Ondernemen met HSP, enkele tips

Niet ieder mens is hetzelfde, gelukkig maar. Daarom beschikt ieder mens weer over andere eigenschappen die hem geschikt maken om zijn leven te leven. Hoe filosofisch dit ook klinkt, het betekent wel dat we ons dus bewust moeten zijn van het feit dat ieder mens anders is. Bijvoorbeeld hoe iemand tot een conclusie komt, op een andere manier een mening vormt, of op zijn eigen manier met stress omgaat. Dit maakt ons allen uniek, maar beseffen we dat ook? En kunnen we ons in een ander verplaatsen als zijn gedrag anders lijkt dan je verwacht? In de huidige maatschappij komt steeds vaker de term HSP naar boven. Wat betekent deze term en wat doet het met een ondernemer als hij dagelijks moet strijden tussen gevoel en verstand?

HSP

HSP staat voor Highly Sensitive Person. Het gaat dus om iemand die hooggevoelig is, door allerlei onderzoeken is gebleken dat er meerdere varianten zijn. Over het algemeen zijn het mensen die erg gevoelig zijn, de hele dag bezig om hun gevoel met het (aangeleerde) verstand in balans te krijgen. In de praktijk betekent dit dat je eerder geneigd ben om op je gevoel af te gaan in plaats van een logische keuze te maken. Althans van wat je omgeving verwacht dat logisch is. Echter zal je ongetwijfeld een goed argument hebben om te kiezen voor iets wat afwijkend is ten opzichte van de gevestigde orde.

Ondernemen

Uiteraard hangt het erg af wat je als ondernemer uitvoert, of je wel of geen gemak hebt van je hooggevoeligheid. In commerciële functies zal HSP niet altijd in je voordeel zijn om financieel de beste keus te maken. Maar als het op klantrelatie aankomt zal je niet snel worden overtroffen door de meer rationele collega`s. Gebruik je eigenschappen in je voordeel. Je kunt ongetwijfeld haarscherp detecteren wanneer er een crisissituatie gaat ontstaan. Hou echter rekening met je valkuil om alles naar je toe te trekken door het voortouw te nemen. Dit kan wel, maar zorg dat je op tijd je rust pakt. Door je gevoeligheid kun je alle prikkels in een vroeg stadium detecteren en analyseren. Maar als het ten koste van jezelf gaat neem dan even afstand, tot je er weer klaar voor bent.

Gevoelig voor overspannenheid

Door je constant zoekende radar voor signalen uit je omgeving, die HSP kenmerken, zul je bij jezelf moeten realiseren dat je af en toe een rustige omgeving nodig hebt met zo min mogelijk invloeden van buitenaf. Doe je dit niet dan treden de symptomen van een burn-out snel op. Je zul dit ongetwijfeld weleens merken. Als het kortstondig is en je kunt dit op tijd detecteren, en er ook op reageren, dan gaat het wel goed. Maar heb je steeds vaker last van bijv. oorsuizen, migraine, slapeloosheid of een ander symptoom van een burn-out, doe dan een stap terug.

In de praktijk/tips

Laat je omgeving weten wanneer je tijd voor jezelf nodig hebt. Plan dit ook in in je dagelijkse schema. Ook als ondernemer kun je gedurende de dag af en toe een stapje terug doen. Enkele tips om dit te bereiken zijn:

  • Moet je je inlezen in offertes, orderbevestigingen of je moet je je email checken, doe dit dan in een ruimte waar je even alleen kunt zijn;
  • Zorg dat je af en toe even een klusje alleen aanpakt, desnoods buiten;
  • Werk je op een bouwplaats met veel geluiden, mensen etc. dan kun je wellicht afspreken dat, jij onderdelen of materieel gaat halen als dat nodig is;
  • Werk je in een groot kantoor, organiseer dan een rustig plekje waarbij je af en toe even rustig wat werk kan inlezen;
  • Breng je je dag door in een fabriek met alle geluiden en geuren van dien, probeer dan een manier te vinden om dit enkele malen per dag te ontvluchten. Dit kan bijvoorbeeld door af te spreken dat je af en toe wat gaat bezorgen of ophalen. Of dat je wekelijks het magazijn opruimt;
  • Werk je in het onderwijs en heb je de hele dag een drukke omgeving, kies er dan voor om bijvoorbeeld alleen te gaan lunchwandelen. Wil je je niet afzonderen van je collega`s tijdens de pauze vraag dan de roostermaker om je af en toe een tussenuur te geven waarin je nakijkwerk doet.

Deze manieren van werken beïnvloeden je productiviteit op de korte termijn nauwelijks. Maar op de lange termijn zul je minder snel een burn-out oplopen. Wees creatief, er is altijd wel een manier om even ‘prikkelarm’ te kunnen zijn tijdens je werk.

Samengevat

Kortom zoals ieder mens, met of zonder stempel, kun je als persoon met HSP prima functioneren als ondernemer. Je hebt alleen net als ieder ander een gebruiksaanwijzing die je zelf moet opvolgen. Hou er rekening mee dat je gevoelig ben voor overbelasting van je brein, en pas je werk en leven daar op aan. Of neem contact met ons op om eens na te denken over hoe jij je dag zo in kan richten om een burn-out te voorkomen. We strijden er zelf ook (gelukkig succesvol) dagelijks mee. Heb je tips voor andere mensen dan kun je reageren op dit bericht.

Related posts

4 Tips bij het uitkiezen van relatiegeschenken

Danny Bijl

Kopieermachine kopen of leasen?

Danny

Is een ERD ook van belang voor een startende onderneming?

Danny Bijl

Leave a Comment