Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Tips

Ondernemen en je relaties; dit zijn relatiegeschenken

Als ondernemer is het jouw taak om anderen tevreden te houden. Natuurlijk geldt dit voor je klanten die allemaal moeten glunderen bij het ontvangen van je diensten/producten, want dat is immers wat voor de winst/omzet zorgt. Daarnaast moet je personeel natuurlijk ook glunderen wanneer zij denken aan de manier waarop hun werkgever hen verzorgt. Dit wil je beide voor elkaar krijgen, maar dat kan nog best een opgave zijn. Je moet namelijk al zoveel doen als ondernemer. Je hebt genoeg aan je hoofd en je bent nooit echt klaar. Ben je even vrij? Dan zul je toch nog wel een belletje ontvangen. Dat kan best vermoeiend en vervelend zijn op sommige momenten, maar het is nu eenmaal zo. Jij hebt ervoor gekozen en daar moet je mee dealen. Het is derhalve tijd om de verantwoordelijkheid te nemen en deze blog te lezen over hoe jij je relaties kunt onderhouden met je klanten, personeel en zakelijke relaties door middel van relatiegeschenken

Wanneer?

Wanneer je moet kiezen voor het laten bezorgen of het bestellen en zelf bezorgen van een relatiegeschenk? Dat is helemaal aan jou! Wel is het zo dat je voor de vaste gelegenheden, zoals kerst en sinterklaas, aparte categorieën hebt op de meeste sites waar je dit kunt bestellen. Je kunt hier dus even een kijkje bij nemen om erachter te komen wanneer jij sowieso iets moet geven, maar ook om überhaupt inspiratie op te doen. Kijk ook eens naar dingen buiten de vaste gelegenheden. Dit zijn namelijk de momenten waarop de meeste mensen sowieso wel een beetje relatiegeschenken verwachten. Als je dan spontaan iets laat bezorgen of zelf bezorgd, dan is het extra leuk voor iemand. Dat is meer een blijk van waardering, in plaats van een ‘ik doe het maar omdat het hoort’. 

Wie?

Wie

Dan nog de vraag ‘aan wie geef je een relatiegeschenk?’. Aan wie je wil natuurlijk! Je hebt alle touwtjes in handen, als dat nog niet duidelijk was, is dat het nu wel. Het is in ieder geval wel belangrijk dat je zakelijke partners niet vergeet, maar ook je personeel niet. Je personeel wordt natuurlijk betaald als beloning voor hun werk, maar toch is het leuk om hier en daar een kleinigheidje te geven bij een mooie prestatie, zomaar of wanneer er iets goeds/verdrietigs is gebeurd. Daarnaast is het handig om, afhankelijk van de business waar je in zit, je klanten een beetje te verwennen. Ook als je producten verkoopt kun je hier een extra kleinigheidje bij doen om je klanten een beetje in de watten te leggen, dat zullen ze onthouden. 

Hoe?

Dan nog eigenlijk de makkelijkste vraag; hoe? Heel simpel! Zoek iets leuks uit op het internet, verzin een idee door inspiratie op te doen en bestel het gewoon. Laat het bezorgen op het adres van degene die je wil verwennen of laat het bij jouw pand bezorgen en verwerk/bezorg het zelf. Zo moeilijk is het helemaal niet, maak het dan ook vooral niet moeilijker dan het al is. Bestellen, ontvangen, genieten; klaar is Kees! 

Related posts

Bedrijfsprocessen verbeteren: zo begin je

Danny Bijl

Bel-me-niet register; aanrader voor een zzp’er of niet?

Dion

De voor- en nadelen van een onderhoudscontract

Mathijs

Leave a Comment