Image default
Commercieel Logistiek

Ondernemen over de grens – Hoe doe je dat?

Heb je een succesvolle onderneming en wil je je vleugels uitslaan naar het buitenland? Dit vergt een goede voorbereiding. Wat in Nederland goed werkt, hoeft in het buitenland niet direct succesvol te zijn? Hoe zorg je ervoor dat jij ook in het buitenland succesvol wordt met je bedrijf?

Maak een duidelijk plan en onderzoek de markt
Schrijf als eerste een plan van aanpak. Hoe staat jouw bedrijf ervoor? Wat zijn de sterke en zwakke punten van je onderneming? Wat wil je graag bereiken in het buitenland? Verder is het belangrijk om je te verdiepen in de markt van de landen waar jij wilt ondernemen. Is er behoefte naar de producten die jij biedt? Een handig hulpmiddel hiervoor is natuurlijk Google.

Regel belangrijke praktische zaken
Praktische zaken regelen, is erg belangrijk als je gaat ondernemen over de grens. Denk bijvoorbeeld aan een goede website in diverse talen. De Kamer van Koophandel kan jou helpen bij de transport en logistiek. Jouw producten moeten namelijk probleemloos de grens over kunnen. Verder is het belangrijk om financiële risico’s zoveel mogelijk af te dekken.

Financiering nodig?
Als je ervoor kiest om te ondernemen in het buitenland, heb je soms financiering nodig. Er zijn een aantal regelingen en/of financieringen vanuit de overheid waar je een beroep op kunt doen. Dit is vooral op jou van toepassing als je een bank weinig zekerheid kunt bieden. Zo is er bijvoorbeeld de BMKB, een lening waarmee de overheid borg staat voor een bedrag van 1,5 miljoen euro.

Andere regelingen of kredieten zijn bijvoorbeeld de Groeifaciliteit, Garantie Ondernemingsfinanciering, Finance for International Business en Faciliteit Opkomende Markten (FOM). Wellicht dat dit voor jou interessant is om je in te verdiepen!

Related posts

Waarom een B2B-webshop anders ingericht moet worden dan een B2C-webshop

Dion

5 redenen waarom je als startende horecaondernemer professioneel advies nodig hebt

Danny Bijl

Je eigen kledinglijn opzetten in 6 stappen

Mathijs

Leave a Comment