Image default
Commercieel Eigen bedrijf Personeel

Ondernemen zonder doel, de gevolgen

In de afgelopen vijf jaar is er een enorme toename van zelfstandige ondernemers geweest. Met verschillende motivaties zijn allerlei mensen een eigen bedrijf begonnen. Naast recent gestarte ondernemingen, zijn er ook veel bestaande ondernemingen. Beide groepen kennen bedrijven die ondernemen zonder doel. Wat kunnen daar de gevolgen van zijn?

Ondernemen zonder doel

Vraag een willekeurige ondernemer wat het doel van zijn bedrijf is, en je staat verbaasd over het antwoord. Of beter nog het uitblijven van een antwoord. Uiteraard is voor alle profit-bedrijven, winst maken een doel. Maar is dat doelgericht genoeg? Wanneer heb je genoeg winst om je doel te bereiken? Weten je klanten en je personeel waar jij het allemaal voor doet? Het heeft namelijk effect op alle partijen als je niet naar een duidelijk gesteld doel toe werkt. Afhankelijk van de onderneming is een meerjarenplan een goede start. Waar wil je over één, vijf en tien jaar staan? Als jij dit weet, dan kun je dat ook aan de andere stakeholders meedelen.

Effect op klanten

Ondernemen zonder doel heeft effect op je klanten. Dit lijkt vergezocht, maar je klanten zijn wel degenen die jouw winst moeten gaan betalen. En commercieel gezien is gunning de belangrijkste factor. Wanneer jij een duidelijk doel met de onderneming hebt, kan een klant zich daaraan conformeren. Dit maakt je concurrentiepositie sterker. Uiteraard zijn het vooral bestaande klanten die goed zijn voor herhaalaankopen, die zich daar mee bezig houden. En dat zijn juist de klanten die je wilt behouden.

Effect op de werkvloer

Uitvoerend personeel is uiterst belangrijk. Het werk moet tenslotte niet alleen georganiseerd worden, maar ook worden uitgevoerd. Geef deze mensen dan duidelijk aan waar ze voor werken. Op de lange termijn wil iedereen graag ergens bij horen. Daarnaast vindt vrijwel iedereen het prettig om inbreng te kunnen hebben in een proces. Heb jij geen duidelijk doel gesteld, dan weet men niet waar de werkzaamheden aan bijdragen. Ondernemen zonder doel zorgt voor minder motivatie en loyaliteit bij je personeel.

Effect op personeelsbestand

Het tekort aan personeel is in veel sectoren een probleem aan het worden. Dan is vertrekkend personeel een vervelende situatie. Er zijn allerlei oorzaken waarom mensen weggaan bij een werk- of opdrachtgever. Maar een belangrijke reden is dat mensen zich niet kunnen vinden in de bedrijfsvoering of het management in het algemeen. Als je duidelijk aangeeft wat het doel van je onderneming is, dan worden beslissingen van hogerhand beter begrepen. Daarnaast gaan mensen meedenken over hoe het doel bereikt kan worden. En adviezen vanuit het uitvoerend personeel zijn een verrijking voor de organisatie.

Doelgericht ondernemen, tips

Doelgericht ondernemen draagt dus bij aan een betere bedrijfsvoering. Daarnaast is het personeel gemotiveerder en loyaler. Enkele tips om niet langer te ondernemen zonder doel:

  1. Stel een duidelijk doel voor het komende jaar;
  2. Maak een doelstelling waar je over vijf jaar met je onderneming wilt staan;
  3. Communiceer dit met je stakeholders zodat zij je beslissingen kunnen begrijpen;
  4. Vraag aan je personeel om mee te denken over hoe het doel gehaald kan worden;
  5. Luister naar je omgeving en pas je doel daar op aan.

Belangrijkste tip, zorg voor een inspirerend doel voor jezelf. Want ondernemen is doen wat je leuk vindt.

Ondernemen zonder doel kan geen probleem zijn. Maar met een doelgerichte bedrijfsvoering is er veel meer winst te behalen. Met de prettige bijkomstigheden dat je klanten aan je bindt en je personeel meer gemotiveerd wordt.

Related posts

Tips van een social business pionier

Danny

Accountant: zo vind je de juiste

Danny Bijl

Als ondernemer staande blijven in de huidige maatschappij

Mathijs

Leave a Comment