Image default
Ondernemer in beeld

Ondernemer in beeld: Myra Kokke

Vandaag spreken we met Myra: een freelance tekstschrijver, copywriter, storyteller en marketeer, wonend in Ierland. Als freelancer werkt zij voor klanten over de hele wereld, en hoopt zij met iedere tekst de wereld net iets mooier te maken. Hoe zij in Ierland terecht is gekomen, hoe zij besloten heeft voor zichzelf te beginnen en haar advies voor andere ondernemers, lees je hier.

Dus Myra, in onze kennismaking vertelde je me dat je in Ierland woont, hoe ben je daar zo terecht gekomen?

Oef, dat is nogal een vraag om mee te beginnen! Ik geloof dat alle keuzes die ik in mijn leven gemaakt heb me tot dit punt gebracht hebben, en tot het moment waarop ik die ene man ontmoette die de drempel tot een verhuizing ineens liet verdwijnen. Een kort antwoord: ik heb nooit in Nederland willen blijven, en toen ik de liefde van mijn leven ontmoette en hij in Ierland bleek te wonen, was de keuze snel gemaakt.

Dat is nogal een stap. Welke resultaten had dit voor je op het gebied van werk en inkomen?

Mijn baan was inderdaad mijn enige struikelblok. Ik stond net op het punt een goed lopende onderneming over te nemen, en dat was lastig los te laten. Zeker toen ik eenmaal in Ierland woonde was het moeilijk om als Nederlander aan een baan te komen. De meeste banen voor ‘buitenlanders’ zijn hier te vinden in de callcenters; en dat is natuurlijk niet waar ik voor geleerd heb.

En toch heb je de eerste twee jaar in een callcenter omgeving doorgebracht – hoe heb je uiteindelijk de keuze gemaakt voor jezelf te beginnen?

Ik heb altijd geweten dat het callcenter een opstartfase was; een fase waarin ik de kans had mijn doelen duidelijk te krijgen, en mijn toekomstperspectief scherp te stellen. Die twee jaar hebben me de mogelijkheid gegeven mijn business te ontwikkelen, tot op het punt waarop ik daadwerkelijk genoeg inkomen had om ontslag te nemen.

Want jouw business…

Is schrijven. Of eigenlijk meer dan dat. Ik ben afgestudeerd marketeer en reclame creatief, waardoor ik mij in een breed vaarwater bevindt. Schrijven is mijn ding, altijd zo geweest, en ik heb me daar dus ook in gespecialiseerd. Maar ook dat is heel breed. Ik schrijf reclameslogans, brand statements en promotiematerialen, maar ook SEO, websites en blog artikelen. Daarnaast denk ik mee in de marketingstrategie, campagne ontwikkeling en de branding. Het is niet voor niets dat ik mijzelf tekstschrijver, copywriter, storyteller en marketeer in één noem.

Wonend in Ierland zul je dus vooral voor Ierse klanten werken?

Je zou het denken, maar 95% van mijn opdrachtgevers is toch echt Nederlands. Het remote werken is tegenwoordig hartstikke normaal, en een videocall is net zo effectief als een wezenlijke ontmoeting. Daarbij werk ik natuurlijk iedere dag met communicatie, en maakt dat mijn omgang en communicatie met opdrachtgevers ontzettend makkelijk. Zowel ikzelf als mijn opdrachtgevers hebben hier nog nooit problemen in ondervonden.

Voor wat voor Nederlandse en Ierse klanten werk je dan zoal?

In het begin was dit heel breed, maar ik merk dat mijn klantenkring steeds specifieker wordt. Het zijn eigenlijk altijd wel ondernemingen die deze wereld net iets mooier, beter of fijner maken. Van opdrachtgevers als Proefdiervrij tot Ierse opdrachtgevers zoals VOICE Ireland.

En waarom deze keuze?

Schrijven is een talent, en wanneer dit jouw talent is, ben ik van mening dat dit enige verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Ik kan mijn talenten inzetten voor commerciële doeleinden en mijn eigen bankrekening, maar dat past niet bij wie ik ben, en hoe ik de wereld en het leven zie. Ik word hierdoor steeds specifieker in het kiezen van mijn opdrachtgevers. Voelt iets niet goed, dan doe ik het niet.

Wat raad je andere zelfstandige ondernemers of freelancers aan?

Specialisatie is flauwekul. Als je ontzettend goed bent in meerdere dingen, is er niemand die jou kan vertellen wat je wel of niet kan of mag doen. Blijf dicht bij wie je bent, en volg altijd je gevoel. Dan kom je uiteindelijk altijd op je pootjes terecht!

www.myrakokke.com

Related posts

Bender AM – Henny ten Pas over Additive Manufacturing

Mathijs

Digital Monks opent deuren in Emmeloord

Danny Bijl

Dutch Aviation Partner – Henry Blommers over commerciële luchtvaart

Danny

Leave a Comment