Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Tips

Ontspannen als ondernemer, weet jij hoe dat moet?

Ieder mens heeft ontspanning nodig. Een belangrijke waarheid op dit gebied is dat grote spanning opgeheven wordt door grote ontspanning. Dit gaat dus voor iedereen op. Een burn-out is een van de meest voorkomende ziekten. Zeker als ondernemer kan er veel op je afkomen. Ontspan je wel voldoende? Zelfs al denk je van wel, lees dan toch dit artikel. Wie weet kan je toch beter ontspannen als ondernemer.

Ondernemen – extra spanningsveld

Zoals gezegd moet iedereen ontspannen. Zowel ondernemend als niet-ondernemend Nederland. Toch is juist de groep ondernemers het meest vatbaar voor overbelasting. Als ondernemer ben je normaal gesproken de eindverantwoordelijke van de onderneming. Al begin je kleinschalig, er zal altijd een moment komen dat er hectiek ontstaat. Een spanningsveld tussen werk en privé komt steeds vaker voor. Als er in je privésituatie veel van je wordt verwacht, komt de zaak soms op een tweede plaats. Andersom komt echter nog veel vaker voor. En dat is niet goed, voor je familie en vrienden niet, maar vooral voor jou niet. Als je steeds in een periode van deadlines ook nog eens thuis druk bent, dan is een burn-out niet ondenkbaar.

Grote spanning – grote ontspanning

Een spanningsveld tussen werk en privé is lastig. Gelukkig komt dit bij de meeste ondernemers niet wekelijks voor. Maar zeker als je net begonnen bent, is het meer de onbalans tussen de hoeveelheid werk, en de beschikbare tijd. Je kunt niet steeds orders blijven aannemen als je al 80 uur per week werkt. Om dit vol te houden is het belangrijk dat je ontspant. Het is belangrijk dat je er bewust van bent, dat je dit voldoende doet. Als je weken onder hoogspanning hebt gewerkt, is een avondje met vrienden uit, niet genoeg ontspanning. Ga dan wat meer rigoureus te werk. Ga een lang weekendje weg. Bedenk goed bij jezelf wat belangrijk voor je is. Hard werken levert als het goed is een goed inkomen op. Als je tussentijds vergeet om daarvan te genieten, waar doe je het dan voor? Je kunt ontspanning niet steeds vooruit schuiven. Het gaat steeds meer tijd kosten om alles los te laten. Ontspan daarom regelmatig een beetje. Dit neemt niet teveel tijd in beslag maar is wel effectief.

Ontspannen als ondernemer – tips

Hiermee is het belangrijkste uitgangspunt al genoemd. Ontspan steeds een beetje. Dus niet maandelijks maar een paar keer per week. Een avondje met je familie stimuleert andere hersenactiviteiten. Hierdoor laat je even je werk los. Net als pauze tijdens het werk, zorgt deze wisseling ervoor dat je steeds weer fris aan de gang kunt. Om je op weg te helpen geven we enkele praktische tips:

  • Stop iedere dag op tijd, gun jezelf minimaal een uurtje tussen werken en slapen;
  • Als het werk niet binnen 60 uur per week te realiseren is, ga dan op zoek naar een oplossing;
  • Neem gedurende de dag af en toe een korte pauze;
  • Bedenk aan het einde van iedere werkweek of je werkzaamheden bijdragen aan het doel van je onderneming;
  • Als je geen plezier meer hebt, verander dan je werkzaamheden. Als je niet doet wat je leuk vindt is het moeilijk om gemotiveerd te blijven;
  • Het werk steeds niet klaar krijgen los je niet op met meer uren werken. Maar door je tijdsindeling aan te passen of je orders minder dicht opeen te plannen;
  • Iedere ondernemer heeft dezelfde problemen, er is daarom meer begrip voor een langere levertijd dan je zelf verwacht. Wees er vooraf eerlijk over;
  • Vier je successen. Als een order af is, sta er dan eerst bij stil voor je direct naar de volgende gaat.

Ontspannen als ondernemer is je onderneming zo inrichten, dat je na afronding van een project vrijaf kunt nemen. Geniet van een welverdiende vakantie en ga daarna weer uitgerust (en effectief) aan de slag.

Zoals gezegd moet iedereen aan zijn ontspanning werken. Dit gaat voor de één meer op dan voor de ander. Toch is het goed om te weten dat je bij relatief weinig spanning, toch ontspanning nodig hebt. Want zolang je niet meer spanning kent, kan weinig spanning al een probleem opleveren. Merk je dat iemand uit je omgeving erg gespannen is, onderneem dan samen iets, ter ontspanning. Je helpt de ander, en jezelf!

Related posts

Eenmanszaak begonnen? Zo regel je jouw boekhouding

Danny

Zakelijke telefonie: 3 handige tips

Danny

Portofoons: ideale communicatiemiddelen in een magazijn of in de bouw

Danny

Leave a Comment