Image default
Carrière

Op de fles door corona? Dit zijn de kansrijke beroepen

Als het afgelopen jaar ons iets geleerd heeft, dan is het dat wel degelijk mogelijk is dat de economie op grote schaal tot stilstand kan komen voor langere tijd, en dat daar geen oorlog voor nodig is. Dat is een ontluisterende les voor met name de ondernemers die aan het begin van de coronacrisis niet het vet op de botten hadden zitten om met hun bedrijf langdurige tegenslag als deze te overleven. Alle hulp vanuit de overheid ten spijt zijn er toch ondernemers die er het bijltje bij neer hebben moeten gooien. Geldt dat ook voor jou, of speel je met de gedachte om je bedrijf te beëindigen? Dit zijn de kansrijke beroepen waarin je misschien aan het werk zou kunnen.

Zorgmedewerker

We wisten natuurlijk al langer dat men in de zorg van een extra paar handen kon gebruiken, maar de zorg is nog nooit zo overbelast geweest als het afgelopen jaar. In die mate zelfs dat er mensen die in de sector werkzaam waren er niet meer tegen opgewassen waren en met hun vak gestopt zijn. Dat betekent dat er nog steeds behoefte is aan extra mensen die in de zorg willen werken. Daar kan natuurlijk een opleiding bij nodig zijn, maar er zijn mogelijkheden om werken en leren te combineren in de zorg. Het is niet een tak van sport waar iedereen zich op z’n plaats in voelt, maar wellicht zit er meer zorgend vermogen in jou dan je wellicht zelf ingeschat zou hebben.

Onderwijzer

Denk je aan het onderwijs, dan denk je wellicht aan verveelde pubers. Maar er is ook onderwijs voor volwassenen waar ze mensen kunnen gebruiken die specifieke kennis hebben. Wellicht kun je jouw kennis over jouw huidige vak inzetten om als leraar of cursusleider te delen met anderen. Dan heb je te maken met een klas die wél geïnteresseerd is in wat je te vertellen hebt, in tegenstelling tot wat in het middelbaar onderwijs wel eens het geval is. Daarnaast is er natuurlijk ook nog het basisonderwijs waar men moeite heeft om voldoende leerkrachten te vinden. Omscholen zal daarvoor nodig zijn, maar dat is dan wel voor een dankbaar beroep.

ICT’er

Heb jij jouw technische inzicht voor computers en netwerken altijd als een aanvullend voordeel bij je eigenlijke beroep beschouwd? Dan liggen er misschien wel kansen voor je in de ICT-sector. Die staat immers nooit stil. Van webdevelopers, software testers en applicatiebeheerders tot data analisten en netwerkbeheerders, ze zijn allemaal hard nodig. Een mooie bijkomstigheid is dat je als ICT’er best goed kunt verdienen. Dit is dus zeker een sector om te overwegen wanneer je een carrière switch wilt maken.

Transport: vrachtwagenchauffeur of fietskoerier

Behoefte aan relatief rustig werk waarbij je alleen werkt en zelf de meeste verantwoordelijkheid draagt? Haal dan je vrachtwagenrijbewijs en wordt vrachtwagenchauffeur. Zeker wanneer je een koeriersbedrijf had dat de crisis niet doorgekomen is, is dit een passend alternatief. Ben je liever buiten en in beweging, dan kun je overwegen om fietskoerier te worden. Dit is in opkomst als duurzaam alternatief voor het per auto bezorgen van pakketjes.

Overheid

Eén van de sectoren die crisisbestendig, is de overheid. Beleid maken en uitvoeren gaat ook door wanneer de economie op z’n gat ligt, en daar zijn ambtenaren voor nodig. Gemeentes kunnen bijvoorbeeld klantmanagers op het gebied van werk en inkomen gebruiken, net als consulenten op het gebied van de wet maatschappelijke ondersteuning. Ook milieu-inspecteurs en beleidsmedewerkers milieu zijn tegenwoordig steeds meer nodig. Heb je kennis die aansluit bij een van deze zaken, of mogelijk kennis op het gebied van stedenbouwkunde en verkeer, dan kun je mogelijk aan de slag als ambtenaar bij de gemeente, de provincie of het Rijk. Ambtenaars hebben, zoals welbekend, goede arbeidsvoorwaarden en een respectabel salaris. Zeker het overwegen waard dus!

Dat er kansen liggen in bepaalde sectoren, wil natuurlijk niet zeggen dat het makkelijk is om de overstap te maken van ondernemer naar werknemer in loondienst in een ander beroep. Er kan omscholing voor nodig zijn en veel solliciteren. Maar je kunt je beter omscholen naar en solliciteren op een terrein waar er kansen liggen dan ergens tussen proberen te komen waar je misschien meer interesse in hebt, maar waar nauwelijks nog tussen te komen is. En wie weet word je in betere tijden weer opnieuw ondernemer. Je weet immers hoe het moet en hoe het niet moet!

Related posts

10 tips voor een effectieve verslaglegging

Mathijs

8 problemen van startende ondernemers

Mathijs

‘Denk je dan iets te kunnen verkopen?’

Maurice van den Heuvel

Leave a Comment