We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: wie wil besparen op de energiekosten zorgt ervoor dat hij iedere keer opnieuw een energiecontract afsluit, als de huidige binnenkort afloopt. En het beste is om dit ook nog eens te doen via een online energievergelijker, want hier vind je de goedkoopste energietarieven. Goedkoper dan wanneer je rechtstreeks bij de energieleverancier een contract afsluit. Maar waar let je op en hoe weet je wat werkelijk de goedkoopste energieleveranciers is voor jouw verbruik? Dat leggen we je hieronder uit.
Bepaal wat jij belangrijk vindt
Er zijn meer dan twintig energieleveranciers die ook nog eens meerdere energiecontracten aanbieden. Logisch dat het afsluiten van een energiecontract soms als een drempel wordt ervaren, terwijl het eigenlijk reuze meevalt. Om je op weg te helpen geven we een aantal factoren waarop je kunt letten bij een energiecontract. Bepaal wat voor jou belangrijk is en kies daarna bij welke energieleverancier je klant wordt!
Groen of grijs?
Of je een groen of een grijs energiecontract wilt, houdt eigenlijk deze vraag in: hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou? Want met een groen energiecontract weet je dat de energie duurzaam is opgewekt met bijvoorbeeld windmolens en dat er geen CO2 tijdens dit proces is uitgestoten. Bij een grijs energiecontract is de energie opgewekt met bijvoorbeeld kolen en komt er wel CO2 vrij. Maak voor jezelf deze afweging.
Looptijd
Je hebt de keuze uit een energiecontract voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd. Wanneer je kiest voor onbepaalde tijd loopt het energiecontract door tot het moment dat je zelf beslist om een ander energiecontract af te sluiten. Het voordeel is dat je elk moment kunt opzeggen met een opzegtermijn van een maand, zonder dat je risico loopt op een opzegvergoeding. Vaak is dit contract wel iets duurder dan wanneer je voor een contract met een bepaalde looptijd kiest. In dit geval sluit je een contract af voor bijvoorbeeld een periode van 1 of 3 jaar.
Vast of variabel tarief
Met een vast energietarief weet je wat je de komende tijd per verbruikte kWh elektriciteit en m3 gas betaalt. Tussendoor wijzigen de tarieven niet en vaak gaat dit type tarief samen met een vaste looptijd. Bij een variabel energietarief wijzigen de tarieven twee keer per jaar: 1 januari en 1 juli. Ze kunnen stijgen of dalen, een redelijk ‘onzeker’ tarief dus. Over het algemeen is een energiecontract met een looptijd van een jaar en vaste energietarieven het meest voordelig. Stap je ook nog eens ieder jaar over van energieleverancier dan profiteer je elke keer weer van een welkomstkorting!
Wist je trouwens dat online energievergelijkers vaak filters hebben waarmee je kunt aangeven wat jij belangrijk vindt? Bijvoorbeeld 100% groen, of een energiecontract met een vaste looptijd.
De goedkoopste energieleverancier in een handomdraai
Je hoeft nauwelijks meer moeite te doen om de goedkoopste energieleverancier te vinden. Energievergelijkers zoeken dit namelijk snel voor je uit aan de hand van je postcode en energieverbruik. Bovendien vergelijken zij al het aanbod op de energiemarkt, waardoor je zeker weet dat de goedkoopste op nummer 1 in de vergelijker staat. Handig toch dat zij het vergelijkingswerk voor je uit handen nemen? Daarnaast maakt het verdienmodel van energievergelijkers het advies onafhankelijk. Iedere energieleverancier betaalt een gelijke vergoeding voor elke overstapper waardoor het voor de energievergelijker niet uitmaakt of je naar leverancier A of B overstapt. Maak zelf eenvoudig een vergelijking als je benieuwd bent wie voor jou de goedkoopste energieleverancier is.