Image default
Financieel Lifestyle

Op tijd sparen voor je pensioen

Droom jij ervan om te gaan reizen als je met pensioen bent? Of zou je graag een paar jaar eerder met pensioen gaan dan de huidige pensioenleeftijd? Heb je andere leuke dingen op je bucketlist staan of wil je er gewoon zeker van zijn dat je later comfortabel kunt leven? Het is belangrijk om inzicht te hebben in je geldzaken, nu en in de toekomst. Mogelijk heb je een pensioentekort. Veel mensen zijn geneigd om niet al te ver vooruit te denken. Het is echter belangrijk dat je er niet pas tijdens je pensioen achter komt dat je te weinig apart hebt gezet om van je pensioen te genieten. 
Op tijd sparen voor pensioen is dus verstandig. Maar hoeveel heb je nodig? En hoe weet je hoe je er momenteel voorstaat?

Hoeveel pensioen nodig?

Je moet natuurlijk wel weten hoeveel je ongeveer moet sparen voor pensioen. Hoeveel pensioen je nodig hebt, hangt af van jouw leefstijl en dromen. Een veelgebruikte richtlijn is dat je 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen moet ontvangen als je met pensioen gaat. Als jij echter de hele wereld over wilt reizen of bij wilt dragen aan de studies van je kleinkinderen, kan het zijn dat je wat extra nodig hebt. 

Inzicht in je pensioen

Inzicht in je pensioen

Zorg ook dat je inzicht krijgt in de huidige hoogte van je pensioen en of je te maken hebt met een pensioen-gat. Zo weet je welk bedrag je ten minste moet sparen voor een aangenaam pensioen. Jouw pensioen bestaat altijd uit een gedeelte AOW en het pensioen dat je zelf hebt opgebouwd bij je werkgever of door te sparen. AOW is het basispensioen dat je ontvangt van de overheid. De meeste mensen die in loondienst zijn, bouwen daarnaast zelf pensioen op. Je werkgever draagt dit voor je af. Daarnaast is het mogelijk om zelf te sparen of te beleggen voor een aanvullend pensioen.

Zelf sparen voor pensioen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als blijkt dat je te weinig pensioen hebt opgebouwd. Als je al bijna de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, kan het zijn dat je beter nog wat langer doorwerkt. Je kunt ook proberen om versneld je hypotheek af te lossen zodat je vaste lasten lager zijn. Ben je jong en heb je nog wel even voordat je met pensioen gaat? Kom dan op tijd in actie door te starten met sparen voor je pensioen. Sparen voor pensioen levert ook met kleine bedragen een mooi potje op als je de tijd mee hebt. Dit komt doordat je profiteert van het rente-op-rente effect. 

Je ontvangt rendement op je rendement. Stel je legt 1.000 euro per jaar in op een spaarrekening en ontvangt hier 2 procent rente op, dan heb je na een jaar 1.002. Hier ontvang je wederom 2 procent rente op. Waar het rendement op eerder behaald rendement in de eerste jaren gering is, loopt dit met de jaren flink op. Er treedt een sneeuwbal effect in werking en jouw spaarrekening groeit steeds harder. Je profiteert uiteraard het meest van sparen voor pensioen bij hogere rentes. Beleggen kan ook een goede optie voor je zijn.

Related posts

Als ondernemer cryptobetalingen accepteren: dit moet je weten

Danny Bijl

Zo houd je je werkplek geordend en professioneel

Dagmar

Cursus beleggen: 10 opties

Mathijs

Leave a Comment