Image default
Finance Financieel Geld

Op zoek naar een vermogensbeheerder? 4 belangrijke tips

Wanneer je op het internet rondzoekt, krijg je vaak uiteenlopende beleggingstips. Heel handig wanneer je zelf aan de slag gaat, maar wat indien je ervoor kiest om beroep te doen op een vermogensbeheerder? Moet je dan gewoon even een vermogensbeheerder van straat plukken en vervolgens passief wachten tot het rendement binnenstroomt? Helemaal niet. Meer nog: onderstaande vier tips bewijzen dat de zoektocht naar een geschikte vermogensbeheerder niet zo eenvoudig is.

Onderzoek de dienstverlening

De Autoriteit Financiële Markten heeft in een eerder onderzoek aangegeven dat de dienstverlening bij vermogensbeheer lang niet altijd optimaal is. Het onderzoek spitste zich toe op zowel risico- als kosten- en rendementsparameters en stelde in 50% van de gevallen ernstige gebreken vast.

Natuurlijk hoeft dat nog niet te betekenen dat je alle vermogensbeheerders over één kam moet scheren, maar het toont toch aan dat je maar beter een voorstudie doet. Ga op zoek naar ervaringen van derden, vraag naar historisch behaalde rendementen en ga het gesprek aan vooraleer je een keuze maakt. Controleer natuurlijk ook even of de vermogensbeheerder wel over een AFM-vergunning beschikt en aangesloten is bij de DSI en klachteninstituut Kifid.

Vraag transparantie met betrekking tot het kostenplaatje

De kosten voor vermogensbeheer lopen uiteen van 0,5 tot 3% van het kapitaal. Dat is niet niks, waardoor vergelijken loont. Echter is dat lang niet altijd eenvoudig. Vaak hanteert men naast vaste percentages immers ook uiteenlopende kostenposten. En dat zorgt voor onduidelijkheid. Ook dat gaf de AFM eerder al aan: tot 62% van de beleggers weten niet hoeveel kosten aan het vermogensbeheer verbonden zijn. Stuur daarom aan op transparantie en ga na wat het kostenplaatje voor jouw portefeuille zijn zal.

Tip: Hoewel vermogensbeheerders nooit laten blijken dat er ruimte is voor onderhandeling, is dit voor grote vermogens meestal wel gewoon het geval. Ook bij de bank kan je met andere woorden gerust onderhandelen over de verschillende tarieven. Uiteraard houdt niemand jou tegen om verschillende offertes te vergelijken.

Vraag steeds om een voorstel

De meeste beleggers die voor vermogensbeheer kiezen, doen dat net omdat ze geen experts zijn. Toch beginnen vermogensbeheerders al snel met financiële vakjargon te strooien. Impressionant, maar dat zegt natuurlijk nog niks. Integendeel.

Ga daarom vooraf na in hoeveel fondsen men investeert en vraag steeds om een voorstel dat je vervolgens in detail kunt uitspitten. Eventueel kan je het ook aan een expert voorleggen. Beter betaal je een kleine bijdrage aan een financieel expert dan dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan.

En uiteindelijk moet het ook gewoon klikken

Indien je kiest voor een vermogensbeheerder, vertrouw je iemand anders met jouw geld. Veel geld. En daar moet je je ook goed bij voelen. Kies daarom steeds een vermogensbeheerder waarbij het lijkt te matchen. Iemand die luistert naar jouw bekommernissen, tijd voor jou wil vrijmaken en rekening houdt met jouw doelstellingen. Durf als klant ook zelf de vraag te stellen wat de meerwaarde van de desbetreffende vermogensbeheerder is en waarom je voor hem of haar kiezen moet. Het antwoord spreekt vaak boekdelen.

Related posts

Wat doe je als zzp’er met je winst?

Danny Bijl

Loonadministratie voor MKB-ondernemers: wat zijn de opties?

Danny

Een onderneming financieren: 5 tips

Danny Bijl

Leave a Comment