Image default
Eigen bedrijf Tips

Parttime ondernemer worden? 10 aanbevelingen

Vorige week was al te lezen over een ondernemer die ook een fulltime baan bij een werkgever heeft. Hij heeft bewust gekozen voor de leercurve die zijn werkgever biedt. Hij is echter als fulltime ondernemer begonnen. Voor veel mensen is deze stap echter te groot. Dat hoeft geen enkele belemmering te zijn. Je kunt namelijk ook parttime ondernemer worden. Waarom, met wat en hoe zou je dit kunnen doen? We geven je 10 aanbevelingen.

1. Maak een plan

Je loopt ongetwijfeld al een tijdje met het idee rond: voor jezelf beginnen. Maar wat ga je als ondernemer doen? En met welke doelstelling? Alle andere zaken zijn ondergeschikt aan deze twee vragen. Schrijf je plan op. Omschrijf daarin ook hoe je omzet gaat genereren. Wat de verwachte omzet wordt, maar vooral ook wat de verwachte kosten zijn.

2. Parttime ondernemer worden of toch fulltime?

Als je je plan hebt opgesteld is het goed om terug te kijken. Is de hoeveelheid werk die je verwacht beter fulltime uit te voeren? Zeker als de verwachte opbrengst genoeg is om in je levensonderhoud te voorzien. Wees niet bang om risico`s te nemen, maar zorg wel dat je een paar maanden zonder inkomen kan overleven. Het duurt namelijk altijd langer dan verwacht voordat je geld ontvangt/kan gebruiken voor salaris.

3. Doelstelling opstellen

Het is belangrijk dat je een doelstelling maakt. Je weet dan bij iedere beslissing of het wel of niet aan je doelstelling bijdraagt. Wees daarin dus niet te algemeen. Geld verdienen is misschien je belangrijkste motief. Maar een goede doelstelling is specifieker. Denk aan de waarmee, en aan wie je geld gaat verdienen. En op welke manier.

4. Bepaal hoeveel tijd je beschikbaar hebt

Omdat je als parttime ondernemer ook een contract met je werkgever hebt, moet je wel weten hoeveel tijd je beschikbaar hebt. En dan niet alleen de uren dat je fysiek voor je eigen onderneming werkzaam bent. Je moet ook ontspannen, want je bent je werkgever verplicht om het aantal afgesproken uren voor hem inzetbaar te zijn. Als je door drukten rondom je eigen onderneming, je daar niet aan kan houden, is dat verkeerd.

5. Breng je werkgever op de hoogte

Voordat je voor jezelf begint is het absoluut belangrijk dat je je werkgever over je plannen informeert. In de meeste gevallen ben je dit ook contractueel verplicht. Dit is niet alleen als je concurrerende werkzaamheden gaat uitvoeren. Maar ook als totaal iets anders gaat doen. Hou het niet geheim want de kans is groot dat je werkgever het alsnog hoort. Met alle gevolgen van dien.

6. Schrijf je in bij de KvK

Als je alle benodigde stappen hebt gezet, kun je een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel. Hier zul je merken dat het belangrijk is dat je een plan hebt. Er worden namelijk allerlei gegevens van je gevraagd. Je kunt hierbij denken aan verwachte omzet, bedrijfsnaam, branche waarin je werkt etc.

7. Minder werken voor je werkgever

Is het nodig om voor je onderneming minder bij je werkgever te gaan werken? Overlegt dit dan met hem. Wellicht is het een optie dat je flexibele tijden kunt gaan werken. Dit helpt je als je nog niet precies weet hoeveel tijd er in je onderneming gaat zitten. Is je werkgever niet flexibel of zelfs tegen minder werken? Dan moet je wellicht een andere (parttime) baan zoeken.

8. Parttime ondernemen is keuzes maken

Je kunt het nog zo goed plannen, maar de dag komt dat je moet kiezen tussen beide werksituaties. Als je contractueel op bepaalde tijden verplicht ben te werken voor je werkgever, dan moet je dus voor hem kiezen. Zeker als dit het doel van je onderneming niet ten goede komt, is dit lastig. Daarnaast kun je niet tijdens je ‘gewone’ werkdag voor je eigen bedrijf communiceren. Kies dan voor de avonduren of een eventuele vrije dag. Dit is voor je eigen relaties wellicht minder prettig maar dit hoort bij parttime ondernemer zijn.

9. Vergeet jezelf niet

Als je parttime ondernemer bent, heb je in feite twee bazen. Dit betekent dat je pas vrij bent als je voor beide niets doet. Het klinkt vanzelfsprekend, maar je zult af en toe ook vrij moeten zijn. Stel daarom kaders vast waarbinnen je ‘mag’ opereren. Bijvoorbeeld `s avonds na half 10 ga je ontspannen op de bank. Of op zondag doe je niets voor beide ondernemingen.

10. Vergeet je omgeving niet

In je directe omgeving bevinden zich allerlei mensen. Vergeet deze niet. In de eerste plaats je evt. partner en gezin. Deze hebben jouw onverdeelde aandacht nodig. Ook je vrienden zijn belangrijk. Niet alleen voor de hoognodige ontspanning, maar het werkt enorm relativerend om met je vrienden over je dagelijkse leven te praten.

Er zijn nog veel meer tips op allerlei gebied. De bovengenoemde aanbevelingen zijn slechts algemene tips die de basis vormen van het parttime ondernemerschap. Heb je vanuit jouw ervaringen ook tips, laat dan een reactie achter. Of wil je voor jezelf beginnen, maar heb je een klankbord nodig? Neem dan contact met ons op.

Related posts

De bureaustoel ontleed

Danny

7 tips voor waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe laptop

Dion

Kantoor verbouwen? Hier moet je aan denken

Danny Bijl

Leave a Comment