Image default
Branches Ondernemen Personeel Tips

Pauze op het werk, hoe zit dat?

Als je langdurig met dezelfde taak bezig bent, krijg je behoefte aan een kort moment van rust. Of in ieder geval even wat anders. Je lichaamshouding moet even veranderen. En je moet even ergens anders aan denken dan steeds aan hetzelfde onderwerp. Dit rustmoment wat je nodig hebt noemen we ook wel pauze. Waarom bestaat dit fenomeen ook tijdens de werkdag en zijn er regels omtrent pauzeren? We proberen wat duidelijkheid te verschaffen over pauze op het werk.

Lichamelijke rust

Werk waarbij voornamelijk lichamelijke inspanning nodig is, vraagt om een pauze. Langdurige lichamelijke (over) belasting moet worden onderbroken door momenten van rust. Een lunchpauze waarbij je samen met je collega`s over andere dingen kunt praten, kan dan een verademing zijn. Als werkgever is het belangrijk dat je beseft dat het welzijn van je personeel beïnvloedt wordt door de regels die je in je onderneming hebt ingesteld. Rondom lichamelijke belasting zijn regels opgesteld om mensen te beschermen en de veiligheid te borgen (ARBO). Wat je zelf kunt doen is regelmatig pauze houden. Heb je een dag dat je extreem zwaar werk moet doen, luister dan naar je lichaam. Stop wat vaker tot je voelt dat je lichaam weer ontspant. Doe je dit niet, dan zijn problemen door overbelasting vrijwel zeker. Hou je aan de maximale werktijd per dag.

Geestelijke rust

Niet alleen bij lichamelijke inspanning is pauze belangrijk, ook bij geestelijke inspanning. Lao Tse gaf al eens aan dat als je troebel water even met rust laat, het vanzelf weer helder wordt. Zo werkt het brein ook. Je kunt met veel zaken bezig zijn, of met een paar zaken erg intensief. Voor je het weet is het een mallemolen in je hoofd, oftewel troebel. Om dit af en toe weer helder te laten worden is het goed om niets aan je hoofd te hebben. Voor sommigen mensen kan het ook goed zijn om eventjes één ding te hebben die ze bezig houdt. Je hebt recht op pauze dus gebruik dit dan ook. Voorkom overbelasting door de stress te verminderen.

Pauze op het werk

Om bovenstaande (tijdelijke) rust te creëren zul je af en toe een pauze in moeten lassen. In veel beroepen zijn er pauze rechten voor de werknemer. Over het algemeen houdt dit 3 pauzes in, nl:

  • Ochtendpauze: Even een bak koffie en een boterham;
  • Lunchpauze: Tijd voor je lunch en eventueel een wandeling;
  • Middagpauze: Even een bak koffie of versnapering tegen de middagdip.

Niet bij iedereen op het werk is dit georganiseerd. Besef wel dat geen mens het volhoudt om maar altijd door te gaan. Je verliest je focus uiteindelijk toch, dus waarom niet even een rustmoment om vervolgens weer scherp te zijn en weer verder te gaan. Om dit te bewerkstelligen is vanuit de overheid een arbeidstijdenwet opgesteld.

Check ook het artikel: rechten en plichten van werknemer.

Wettelijk vastgelegd

De overheid heeft een arbeidstijdenwet opgesteld waarbij de pauze ook wordt besproken. Kort opgesomd zijn de volgende (algemene) regels opgesteld:

  1. Als een werkgever regels heeft opgesteld over je werktijden moet je je hieraan houden, als dit niet de wettelijke norm overschrijdt;
  2. Na 5,5 uur aaneengesloten aan het werk te zijn geweest heb je recht op een half uur pauze;
  3. Dit half uur mag door de werkgever worden verdeeld in twee afzonderlijke pauzes van een kwartier;
  4. Als je langer dan 10 uur werkt heb je recht op minimaal 45 minuten pauze;
  5. Dit mag worden verdeeld in verschillende pauzes van minimaal een kwartier;
  6. Na een werkdag mag je minimaal 11 uur niet werken;
  7. Na een volledige werkweek van 36-40 uur, moet je minimaal 36 uur vrij zijn.

Voor jongeren en zwangere vrouwen kunnen afwijkende regels gelden.

Er zijn branches of werkomstandigheden die de pauzes niet mogelijk lijken te maken. Maak dit bespreekbaar met je leidinggevende, het is namelijk van belang voor je eigen gezondheid, maar ook voor de continuïteit van het bedrijf of instelling.

Related posts

De basis van Agile

Danny

Tips om het maximale uit je investering te halen

Danny Bijl

Het gemak van online posters & flyers ontwerpen

Danny

2 Reacties

G. Santegoeds 15 december 2016 at 18:23

Hoe zit het nou met onze niet doorbetaalde pauze’s waarin de werkgever bedrijfszaken komt bespreken (pauze’s werkvloer en kantoor (+ directie zijn gescheiden)?
Weinig aan om in je eigen tijd te horen dat de eindejaarsuitkering wordt gehalveerd..

Reply
mm
Mathijs 20 december 2016 at 15:34

Heb je dit al met je leidinggevende besproken? In principe is er geen algemene regel over het doen van mededelingen tijdens de pauze. Aangezien het wel om je eigen tijd gaat, mag je hier gewoon bezwaar tegen maken.

Reply

Leave a Comment