Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Personeel

Personeel behouden begint bij jezelf

In de huidige arbeidsmarkt is het erg lastig om personeel te vinden in de meeste sectoren. Als er medewerkers vertrekken wordt het voor deze bedrijven nog veel lastiger. Je personeel behouden is daarom ontzettend belangrijk. Het spreekt voor zich dat je niet op je knieën hoeft om iedere medewerker te plezieren. Maar met name je eigen gedrag kan van invloed zijn op het personeelsbestand.

Wees duidelijk over het bedrijfsdoel

Wat vaak wordt vergeten is dat medewerkers graag willen weten wat het doel van de onderneming is. Want als werknemer word je tenslotte geassocieerd met je werkgever. Een werknemer wil daarom graag een werkgever met dezelfde normen en waarden. Daarnaast zorgen een duidelijke missie en visie dat iedere medewerker, iedere dag weet waar hij of zij voor werkt. Zorg dus voor een duidelijke doelstelling van je onderneming en communiceer deze met je personeel.

Retentie van personeel

Personeel behouden doe je vooral door naar je werknemers te luisteren. Retentie van je personeel is daarom belangrijk. Retentie is een taak van het HRM om daarmee het personeel te binden. Voor kleinere bedrijven begint dat bij de ondernemer zelf. Personeel behouden begint dan letterlijk bij jezelf. Retentie zorgt ervoor dat werknemers waardering ontvangen en gemotiveerd blijven. Belangrijk gegeven: ieder mens is anders. Dus voor iedere persoon geldt een andere aanpak.

Teambuilding organiseren

Om een team goed te laten samenwerken, is o.a. teambuilding nodig. Dit geldt ook voor de werknemers. Organiseer daarom periodiek een gelegenheid waarbij de nadruk even niet op het werk ligt. Bekende voorbeelden zijn etentjes, personeelsfeesten en allerlei uitjes. Met name activiteiten waarbij jij als ondernemer en je personeel met elkaar moeten samenwerken, zullen een positief effect op het behoud van personeel hebben.

Invloed van je eigen gedrag

Hoewel grotere bedrijven een HRM afdeling hebben, begint personeel behouden nog altijd bij de directie. Bij kleinere bedrijven is het sowieso de ondernemer zelf die de grootste invloed heeft. Het gedrag van jezelf is dus van belang. Neem de tijd om je medewerkers eens persoonlijk aan te spreken. Neem de tijd voor een blik in het sociale leven van de mensen. Wees open over de doelen van het bedrijf, maar ook je persoonlijke wensen.

Personeel behouden

Personeel behouden begint voor velen met goede arbeidsvoorwaarden. En hoewel dit door werknemers vaak wordt gebruikt om te klagen, ligt de oorzaak vaak dieper. Een medewerker wil zich associëren met de onderneming en de leidinggevende daarvan. Daarnaast ervaart iedereen het als prettig als je dagelijks weet waar je voor werkt. Als er impopulaire beslissingen genomen worden, zal je personeel eerder begrip tonen als ze je beweegredenen weten.

Personeel behouden begint dus bij de ondernemer zelf. Wees je hiervan bewust en stel je open voor je mensen. Wees duidelijk over je normen en waarden en maak je toekomstplannen bekend.

Related posts

Op welke wettelijke gronden mag je een werknemer ontslaan?

Dion

De nieuwe ontzorgverzekering voor verzuim van medewerkers

Danny

Hoe zorg je ervoor dat je bedrijfsgegevens goed beschermd zijn?

Danny

Leave a Comment