Image default
Personeel Strategie

Personeel motiveren, enkele eenvoudige tools

Personeel is belangrijk. Een ondernemer zei eens: “Materieel kun je kopen, de juiste medewerkers niet.” Je moet daarom als ondernemer je personeel motiveren. En daarmee bedoelen we niet alleen financieel. Er zijn nog steeds te veel ondernemingen waarbij het personeel wordt ondergewaardeerd. Gelukkig zijn er ook bedrijven waarbij het personeel juist weer vertroeteld wordt. Als ondernemer weet je zelf wat het beste voor je bedrijf is. Maar met de onderstaande uiteenzetting kom je wellicht tot inzichten waarbij je er anders over gaat denken.

Personeel demotiveren

Hoewel het niet meer van deze tijd lijkt, komt uitbuiting nog steeds voor. En echt niet alleen bij arbeiders uit Oost-Europa. Personeel wat iedere dag `s avonds om 23:00 uur hoort hoe vroeg ze de volgende morgen moeten vertrekken. Al is het om vijf uur `s morgens. Dan is een gezonde nachtrust niet mogelijk. Of het afdwingen om de targets opleveren voordat je naar huis mag. Dat is in principe niet erg, maar zijn de targets altijd haalbaar? En als overuren niet worden betaald, staan de eisen en het salaris wel in verhouding? Andere vormen van uitbuiting zijn het inzetten van personeel onder te zware arbeidsomstandigheden. Of het personeel laten betalen voor schade aan het gereedschap van de zaak. Ook als het tijdens het werk wordt beschadigd. Of bijvoorbeeld de pauze op het werk afnemen als het werk niet op tijd klaar is. Als er genoeg aanbod van arbeidskrachten is, dan is men blijkbaar niet zo zuinig op het personeel.

Waarom motiveren

Naast het feit dat je je medemens niet mag uitbuiten, is er nog een reden om personeel te motiveren. Gemotiveerd personeel is namelijk productiever en effectiever op de lange termijn. Als je er zelf logisch over nadenkt, is dit wel uit te leggen. Als je zelf opgewekt en uitgerust aan je werkdag begint, kun je niet alleen meer tegenslag aan, maar je doet simpelweg meer. Omdat je met de juiste mindset aan het werk gaat, zijn je hersenen minder ‘vertroebeld’ met (negatieve) randzaken. Als jouw medewerkers je respecteren dan zetten ze eerder stapje harder als de situatie dit vraagt. Er staat tegenover, dat je met een schrikbewind mensen ook aan het werk krijgt. Maar als je even weg bent, zakt de productiviteit in. Op de lange termijn is er veel meer ziekteverzuim. En uit zichzelf overwerken zal niet zomaar voorkomen.

Personeel motiveren – financieel

Als je weet dat gemotiveerd personeel op de lange termijn productiever is, is een beetje motivatie rendabel. Een manier is om je personeel financieel te motiveren. Je kunt hierbij denk en aan loonsverhoging als er een project succesvol is geweest. Of een bonus als de targets steeds binnen de gestelde tijd worden gehaald. Bedenk echter wel dat dit de afstandelijke manier is. Men is er snel aan gewend aan meer inkomen. Als daar meer overuren tegenover staan, speelt dit ongemak snel weer een rol. Daarnaast levert het geen persoonlijke band tussen werkgever en werknemer op, als er aan het eind van de maand iets meer wordt overgemaakt.

Personeel motiveren – persoonlijk

Je personeel motiveren kun je het beste doen door zowel financieel en persoonlijk aan je mensen tegemoet te komen. Met persoonlijk motiveren kun je aan de meest uiteenlopende zaken denken. Enkele voorbeelden zijn:

  • Wekelijkse massage tijdens werktijd;
  • Haren knippen op het werk;
  • Kinderopvang in het bedrijf;
  • Uit eten met medewerkers en directie;
  • Teambuilding activiteiten tijdens werktijd;
  • Samen sportactiviteiten ondernemen;
  • De auto`s van het personeel laten wassen;
  • Etc.

In het nieuws hoor je af en toe wel meer van dit soort voorbeelden. Waar het omgaat is dat je je mensen persoonlijk kent. Ze vervolgens laat merken dat je ze waardeert, door dat één op één over te brengen. Dit levert een loyaliteit op die veel verder gaat dan zonder te mopperen een uurtje door te gaan.

Zoals meestal is het belangrijk dat je een balans vindt. Zo ook tussen de financiële en persoonlijke motivering. Pas de tips toe in je bedrijf en kijk eens naar de gevolgen. Heb je zelf tips? Laat dan een reactie achter onder dit bericht.

Related posts

Complimenten geven op kantoor, ben jij er goed in?

Dagmar

Wat ondernemingen moeten weten over het gebruik van HR-software

Danny Bijl

Makelaar worden? Vijf praktische zaken die je moet weten!

Danny

Leave a Comment