Image default
Personeel

Personeel screenen: waar op te letten

Iedere ondernemer weet dat als hij goede producten wil leveren, hij betrouwbaar personeel in dienst moet nemen. Om hier zeker van te zijn moet je als ondernemer personeel screenen. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Wij zetten een aantal mogelijkheden voor jou op een rij.

Screening medewerkers via het CV

De eerste mogelijkheid die je als ondernemer vaak hebt om een sollicitant te screenen is diens CV. Op dit CV kun je in één oogopslag zien welke werkervaring en opleiding de sollicitant heeft genoten. Kijk niet alleen naar werkervaring en opleiding, maar ook naar eventuele nevenactiviteit. Wat iemand in zijn vrije tijd doet zegt vaak veel over de persoon zelf!

Online personeel screenen

De tweede mogelijkheid die je hebt is online onderzoek te doen. Veel professionals en zoekende professionals hebben tegenwoordig een LinkedIn account. Door op LinkedIn te kijken wordt je beeld van de sollicitant aangevuld. Op LinkedIn kun je ook zien in welke groepen de sollicitant zich bevindt, wat eveneens informatie biedt.

Denk bij online onderzoek ook aan social media. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een Facebook of Twitter account. Afhankelijk van de privacyinstellingen van de sollicitant kun je veel over hem of haar leren.

Ook Google is een rijke bron aan informatie. Je kunt zoeken op de naam van de sollicitant en allerlei dingen leren die anders buiten beschouwing zouden blijven.

Diploma’s natrekken voor screening medewerkers

De derde mogelijkheid is het controleren van de diploma’s. Momenteel is de concurrentie zo groot dat CV’s nogal eens overdreven worden. Dit geldt ook voor de diploma’s die erop staan. Door diploma’s na te trekken kun je zien hoe eerlijk de sollicitant is.

Dit kun je doen via het zogenaamde ‘diplomaregister’ of een kopie aanvragen van de fysieke diploma’s.

Telefonisch contact voor screening werknemer

De vierde mogelijkheid is het telefonisch contact. Door de sollicitant op te bellen kun je een persoonlijker beeld van hem of haar krijgen. Dit geeft je de mogelijkheid om in te schatten of jullie mogelijk een klik krijgen, en/of de sollicitant in het team past.

Referenties nagaan voor screening medewerkers

De vijfde mogelijkheid is referenties. Wellicht heeft de sollicitant (oud)-collega’s als referentie opgegeven. Je kunt deze referenties opbellen en gerichte vragen stellen over de sollicitant. Wie is hij of zij? Hoe zouden zij de sollicitant omschrijven in drie kwaliteiten? Welk ontwikkelingspunt zien zij in de sollicitant?

VOG & VGB voor screening werknemer

De zesde mogelijkheid is het VOG, een Verklaring Omtrent het Gedrag. Je kunt de sollicitant deze aan laten vragen. Dit laat jou als ondernemer weten of er in het verleden problemen zijn geweest met de sollicitant.

Als je nog een stap verder wilt gaan dan het VOG kun je een veiligheidsonderzoek bij de AIVD aanvragen. Het AIVD kan een VGB (Verklaring van Geen Bezwaar) afgeven.

Als werkgever heb je veel mogelijkheden om sollicitanten te screenen. Hoe grondig je te werk wilt gaan is aan jou, maar screenen is niettemin een belangrijk onderdeel van de procedure. Betrouwbaar personeel zorgt voor een betrouwbaar bedrijf.

Related posts

Naar muziek luisteren tijdens het werken

Dagmar

Meer lol met teambuilding!

Danny Bijl

10 signalen dat je toe bent aan een nieuwe baan

Mathijs

Leave a Comment