Image default
Personeel Tips

Personeel zoeken versus efficiënter werken

Voor veel bedrijven is het lastig om hun producten of diensten binnen gestelde levertijden te leveren. In de huidige maatschappij wordt dit grotendeels veroorzaakt door een tekort aan personeel. Men gaat daarom naar personeel zoeken om de capaciteit te vergroten. Maar de capaciteit kan ook worden vergroot door efficiënter te gaan werken.

Personeel zoeken

Je personeel is belangrijk om de producten of diensten (op tijd) te leveren. Wanneer de hoeveelheid werk toeneemt is het niet eenvoudig om de gevraagde levertijden te halen. Daarom is personeel zoeken een steeds belangrijker onderdeel van de bedrijfsvoering. De spreekwoordelijke spoeling wordt in de meeste branches steeds dunner. Goede medewerkers zijn steeds moeilijker te vinden. Vergeet daarbij niet dat personeel behouden nog belangrijker is. Want als er iemand weggaat is het probleem van het personeelstekort nog groter geworden.

Personeel vinden

Personeel zoeken is niet genoeg. Juist personeel vinden is belangrijker. Het klinkt flauw, maar het is in de meeste branches niet meer genoeg om een vacature online te zetten. Juist het vinden van personeel vraagt veel meer actie. Dat begint al met het opstellen van een vacature. Wat is de functieomschrijving en welke persoon past daar absoluut niet bij? Want je moet wel de doelgroep kennen. Als je een advertentie in bijvoorbeeld de Telegraaf plaatst, bereik je een breed publiek. Maar zoek je een technisch specialist, dan maak je meer kans wanneer je een artikel in een vakblad plaatst. In het artikel kun je diep ingaan op de techniek van je bedrijf en noem je terloops dat je specialisten zoekt. De response is wellicht minder, maar de potentiële kandidaten passen beter bij de functie.

Efficiënter werken

Personeel zoeken en vinden is belangrijk, want een goede vakman kun je altijd gebruiken. Maar wat vaak wordt vergeten, is dat er veel efficiënter kan worden gewerkt. Want jouw beslissingen hebben effect op de efficiëntie van het bedrijf. En hoe loyaal je personeel ook is, er is altijd wel wat aan effectiviteit te winnen. Daarnaast is het materieel belangrijk voor de efficiëntie. Om efficiënter te werken is het belangrijk dat je af en toe even vanaf de zijlijn naar je bedrijf kijkt. Draagt iedere actie, medewerker, machine bij aan het bedrijfsresultaat? Juist het elimineren van iedere stap die niet nodig is, levert veel tijdswinst op.

Tips voor meer effectiviteit

Om effectiever te werken kun je de onderstaande tips in je onderneming toepassen:

  1. Bespreek de noodzaak met je personeel;
  2. Vraag je medewerkers om adviezen;
  3. Doe er vervolgens ook wat mee, want dat motiveert je personeel;
  4. Elimineer onnodige stappen;
  5. Vervang langzame apparaten voor snellere varianten;
  6. (H)erken de bottleneck in je bedrijf en pak deze aan;
  7. Vergeet nooit het bedrijfsresultaat, alles moet daaraan bijdragen;
  8. Levertijden halen mag dus niet ten koste van de winst gaan.

Voor iedere onderneming of branche zijn meer specifieke zaken aan te pakken. Kom je er zelf niet uit, vraag dan eens een ander om in je bedrijf te kijken. Een onafhankelijke outsider heeft vaak een beter beeld van inefficiënte zaken.

In de huidige wereld van korte levertijden en het tekort op de arbeidsmarkt, is personeel zoeken en vinden belangrijk. Het wordt steeds moeilijker om vakmensen te vinden. Kijk daarom ook eens kritisch of je wellicht efficiënter kunt gaan werken.

Related posts

Schoonmaakdienst nodig? Waar let je op?

Danny

5 tips om optimaal gebruik te maken van een ERP systeem

Mathijs

Bedrijfsruimte verhuren hoeft niet moeilijk te zijn

Mathijs

Leave a Comment