Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Tips

Privé en werk in balans houden als zzp’er

Je kiest je eigen werktijden, werkt vanuit huis en als de zon schijnt neem je een dagje vrij. Zo kan het leven van een zzp’er zijn. Klinkt natuurlijk als dé ideale werksituatie, maar toch blijkt uit onderzoek dat het leven van een zzp’er niet altijd zonder spanningen en stress verloopt. Haal je namelijk wel genoeg klanten binnen om aan het einde van de maand alle rekeningen te kunnen betalen? En hoe kun je jezelf blijven motiveren om de deadlines te halen? Gelukkig zijn er tips om met deze spanningen en struggles om te gaan.

Verstoorde werk-privé-balans

Uit recent onderzoek van gepromoveerd onderzoeker Anne Annink blijkt dat zzp’ers met een klantgerichte praktijk vaker kampen met spanningen dan mensen die werken voor een baas. Deze spanningen komen met name voort uit het gevoel altijd klaar te moeten staan voor de klanten. Opdrachtgevers komen regelmatig met last-minute-opdrachten of hebben onrealistische verwachtingen bij bepaalde projecten. Voor sommige – vaak noodgedwongen – zzp’ers zal dit voor spanning en stress zorgen, terwijl anderen dit juist als kansen en uitdagingen zien. In beide gevallen is het belangrijk om goed om te gaan met dit soort opdrachtgevers en situaties.

Geef structuur aan je werkdagen

Probeer je dag in ieder geval met regelmaat op te starten. Zo kun je voor jezelf vaste werktijden aanhouden om een werkdag te creëren. Hierbij heb je het geluk als zzp’er dat je voor jezelf na kunt gaan op welk moment van de dag je het meest productief bent. Stel voor jezelf deadlines die realistisch en haalbaar zijn. Haal je het door omstandigheden niet om een bepaalde werkdag te volbrengen zoals gepland? Ga dan voor jezelf na waar dat aan heeft gelegen en maak een nieuwe planning voor jezelf, waarbij je de gemiste werkzaamheden kunt inhalen.

Pauzes

Juist doordat je het heft in eigen handen hebt, kan het verleidelijk zijn om veel pauzes te nemen. Óf juist te weinig, door spanningsfactoren. Motiveer jezelf om klussen af te ronden, maar zorg er wel voor dat je op bepaalde momenten van de dag een pauze inlast. Hierbij is het aan te raden dit op vaste momenten van de dag te doen, zodat je voor jezelf – jawel – structuur in je werkdag aanbrengt. Werk je altijd vanuit huis? Ga dan een blokje om tijdens je lunchpauze. Zo krijg je niet alleen wat frisse lucht, maar kun je ook op nieuwe ideeën komen voor de projecten waar je aan werkt.

Crisis tijden

Als zzp’er zul je voor je eigen inkomen moeten zorgen. Er is geen baas die je maandelijks een salaris uitkeert. Dat kan voor vele spanningen zorgen, als je een maand hebt met minder opdrachten. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden voor zzp’ers om geld terug te krijgen. Bij de belastingdienst zijn er zes verschillende soorten aftrekposten speciaal voor zzp’ers. Dit varieert van een belastingverlaging tot investeringen die kunt terugvragen. Daarnaast kun je ook je eigen autoverzekering vergelijken en besparen op je andere maandelijkse vaste lasten. Neem bijvoorbeeld je energiecontract en mobiele abonnement eens onder de loep. Vaak kun je met een overstap al veel geld besparen op jaarbasis. En die besparing kun je als zzp’er vast een keer goed gebruiken tijdens een tegenvallende maand.

Related posts

Zakelijk Sim-only: de voordelen voor ondernemers

Danny

7 redenen om te focussen op klantloyaliteit in plaats van acquisitie

Dion

Bedrijfsoverdracht: een serieuze zaak om serieus aan te pakken

Danny

Leave a Comment