Image default
Branches Ondernemen Strategie

Projectmanagement zelf doen of uitbesteden

In het nieuws wordt steeds vaker gesproken over de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Ook wordt er veel gezegd over de groei van het aantal zzp’ers in Nederland. Één van de oorzaken is het projectmatig werken door bedrijven. Voor ieder project worden zowel mensen als materieel ingehuurd. Daarmee wordt het projectmanagement wel een cruciale factor. Moet je het projectmanagement zelf doen of uitbesteden?

Projectmatig werken

Een beoogd resultaat bereiken door middel van een stap-voor-stap aanpak is projectmatig werken. Daarbij wordt het gewenste resultaat vooraf beschreven en vervolgens het stappenplan wat ertoe leidt. In de praktijk wordt dit steeds vaker toegepast. Er wordt een projectmanager aangewezen om een bepaalde opdracht uit te voeren. Deze maakt een projectplan en stelt een team van mensen samen die de uitvoering gaan realiseren. Benodigde materialen en materieel worden per project ingekocht en ingehuurd. Er hoeven geen voorraden van materiaal aanwezig te zijn. Ook is een uitgebreid machinepark niet meer nodig. De teamleden kunnen bestaan uit mensen van derde partijen. Personeel kan bijvoorbeeld via een uitzendbureau ingehuurd worden. Of er wordt gebruikt gemaakt van zzp’ers met de benodigde expertise.

Belang van een goede projectmanager

De uitvoering van een project wordt dus door een team van mensen gedaan. Maar het succes staat of valt met het feit of het juiste team is samengesteld. Vervolgens is een goed projectplan nodig want anders zal het project falen of maar moeizaam slagen. Om deze zaken voor elkaar te krijgen is een goede projectmanager nodig. De volgende kwaliteiten zijn belangrijk:

  • Gedrevenheid, om een project van begin tot eind te begeleiden;
  • Communicatief, om een goede samenwerking te waarborgen;
  • Flexibiliteit, zodat er snel geschakeld wordt bij afwijkingen;
  • Helicopterview, zodat er altijd overzicht is over de status van het project.

Naast deze zaken kunnen er meer eigenschappen onmisbaar zijn. Dit wordt mede bepaald door het type werk wat moet gebeuren. Maar ook door de betrokken mensen en de opdrachtgever. Een objectieve projectmanager die het overzicht houdt, kan ook van buiten de organisatie komen.

Projectbureau’s

Omdat veel bedrijven een klantorder projectmatig aanpakken, is er behoefte aan goede projectmanagers. Maar lang niet ieder bedrijf heeft de juiste mensen daarvoor in dienst. Projectbureau’s spelen in op die behoefte. Professionele en ervaren projectmanagers kunnen worden ingehuurd. Een projectmanager van buiten de organisatie heeft als voordeel dat hij de situaties bij meerdere bedrijven heeft gezien. Daarnaast is diegene vaak objectiever omdat er minder belangen in de weg staan. Dit stimuleert ook de vaardigheid om gedurende het project het overzicht te houden. Het overzicht van de kosten en baten, maar vooral het beoogde resultaat voor ogen kunnen houden.

Projectmanagement zelf doen of uitbesteden?

Een projectmanager vanuit de eigen organisatie heeft als voordeel dat hij juist het bedrijf goed kent. Daarnaast heeft men vaak meer binding met de opdrachtgever. Nadeel is wel dat er wellicht sneller een tunnelvisie ontstaat. Er is immers een vaste werkwijze, door minder kennis van andere bedrijven/branches. Moet je het projectmanagement zelf doen of uitbesteden? We adviseren het volgende:

Zelf doen bij: Uitbesteden bij een
Een klein projectteam Groot aantal projectleden
Teamleden uit interne organisatie Samenwerking met derde partijen
Een specialistische opdracht Groot project met meerdere disciplines
Een informele relatie met opdrachtgever Grote (afstandelijke) opdrachtgever
Wanneer de juiste projectmanager in dienst Gemis aan een goede eigen projectmanager

 

Het projectmanagement zelf doen of uitbesteden is dus een keuze met meerdere factoren. Uitgangspunt is dat een projectteam het gewenste resultaat bereikt binnen de gestelde tijd en kosten. Een goede projectmanager is daarbij cruciaal. En die kan in sommige gevallen beter van buiten de organisatie komen.

Related posts

Kantoor aantrekkelijk maken

Danny Bijl

4 zaken om te regelen voor je bedrijfsauto’s

Danny Bijl

Het belang van het juiste licht geldt ook op de werkvloer

Dion

Leave a Comment