Image default
Geld

Reken af met geldstress

Geldstress. Daar willen we graag vanaf. Maar hoe ontstaat geldstress eigenlijk en wanneer ervaren we het? Nog belangrijker: hoe komen we van geldstress af? Geldstress ontstaat wanneer je niet in kaart hebt hoe het financiële plaatje eruit ziet. Dat levert onrust en onzekerheid op. Waar gaat immers het geld naartoe en hoeveel komt er eigenlijk binnen? Door deze financiële geldstromen in kaart te brengen, ontdek je of de stress die je ervaart echt van toepassing is of dat je je druk maakt om niks! Reken af met geldstress!

Stap 1 – Hoeveel geld komt er binnen

De eerste stap begint bij het oriënteren hoeveel geld je tot jouw beschikking hebt. Hoeveel komt er maandelijks, wekelijks of per kwartaal eigenlijk binnen? Hoeveel ruimte heb je om uit te geven en is het de hoeveelheid die je ook in gedachten had? Door te kijken naar jouw inkomsten, kun je beoordelen wat jouw uitgavepatroon kan zijn. Geld dat je niet hebt, kan ook niet worden uitgegeven (mits er een lening is afgesloten). Zo krijg je meer inzicht wat er in de portemonnee aan financiële middelen aanwezig is.

Stap 2 – Welke vaste lasten worden er afgeschreven en moeten er worden betaald?

Over welke lasten beschik je die bijvoorbeeld maandelijks worden afgeschreven? Denk daarbij aan vaste lasten voor huisvesting, telefoonabonnement, ziekteverzekering en gas, water en licht. Deze lasten komen standaard terug met een bepaalde periode, waardoor je ook niet voor verrassingen komt te staan. Door te kijken welke vaste lasten er steeds terugkeren, ontdek je soms ook lasten die niet meer aan de orde zijn! Controleer bijvoorbeeld jouw verzekeringen, het kan zijn dat je onnodig of zelfs dubbele kosten betaald. Zo kan je op een gemakkelijke manier geld verdienen, alleen al door te kijken naar de vaste lasten.

Stap 3 – Welke variabele kosten worden regelmatig betaald?

De variabele kosten zijn opgebouwd uit kosten waarvan je niet altijd weet of ze zullen komen. De ene keer kan brandstof voor de auto bijvoorbeeld hoger uitpakken dan de andere keer. Of de boodschappen zijn een keer meegevallen, omdat er toevallig allerlei fijne producten in de aanbieding waren. Maar de variabele kosten hoeven niet concreet te zijn, je kunt wel een inschatting maken hoeveel je er ongeveer aan kwijt bent. Rond voor het gemak altijd af naar boven, zo voorkom je teleurstellingen. Zijn er nog bepaalde kosten die je bent tegengekomen en die eigenlijk niet relevant zijn? Je kunt erop besparen!

Stap 4 – Hoeveel geld blijft er over en wat gebeurt daarmee?

Nu heb je in kaart gebracht hoeveel geld je bijvoorbeeld per maand tot je beschikking hebt. Ook weet je hoeveel kosten je gemiddeld in deze periode maakt. Er kan daardoor worden gekeken hoeveel geld er over zal blijven na het betalen van alle gemaakte kosten. Hoeveel geld hou je over? Of hou je een stukje maand over? Door te weten hoeveel geld er in- en uitgaat kan je geldstress wegnemen. Je maakt inzichtelijk om welke bedragen het gaat en hoe je in kunt spelen op de kosten die je maakt.

Stap 5 – Motiveer jezelf om te gaan sparen

We willen allemaal wat geld achter de hand hebben, dat zorgt voor minder stress. Als je weet dat je een buffertje hebt wanneer er iets misgaat met bijvoorbeeld de auto of wasmachine, dan kan je het meteen oplossen. Daarom is sparen dé manier om geldstress te verminderen. Of je nu een tientje, vijftig, honderd of meer euro’s per maand spaart; doe wat goed voelt bij jou én wat past bij jouw financiële plaatje. Niet iedereen beschikt eenmaal over een geldboompje dat in de achtertuin groeit, maar we kunnen wél geld laten groeien op onze rekening.

Stap 6 – Leg een toegankelijke administratie aan

Administratie. Het is niet van iedereen een hobby, maar toch is het waardevol om een fijne administratie aan te leggen. Toegankelijkheid is daarbij het sleutelwoord tot succes. Door het laagdrempelig te maken én aantrekkelijk (stevige map, tabbladen en neerleggen op een handige plek) te houden, zorg je dat de administratie soepeler verloopt.

Voorkom geldstress en ga aan de slag met bovenstaande stappen. Breng jouw financiële plaatje in kaart en start met sparen. Niet volgende week, maar vandaag!

 

Related posts

Hypotheek zonder vast contract; kan dat?

Danny Bijl

Aanbevelingen om uit de schuldsanering te komen

Mathijs

Vijf tips voor het beleggen in vastgoed

Danny

Leave a Comment