Image default
Eigen bedrijf Tips

Salarisadministratie opzetten: 4 tips

Is jouw onderneming zo hard gegroeid dat je personeel moet gaan aannemen om al het werk uit te kunnen voeren? De economie in ons land draait alweer een aantal jaar goed, en veel ondernemers hebben dat gemerkt door een groeiende vraag naar hun producten of diensten. De stap van een zelfstandige zonder personeel naar een onderneming met medewerkers is echter vrij groot. Niet alleen moet je personeel inhuren en begeleiden, het is ook nodig dat je een salarisadministratie opzet. Hieronder vind je vier handige tips voor het opzetten daarvan.

Start tijdig met het opzetten van een salarisadministratie

Kun jij in je eentje al het werk niet meer aan? Dan is je eerste reactie waarschijnlijk direct een vacature ergens te willen plaatsen. Hoewel het best even kan duren voordat je een of meerdere geschikte kandidaten vindt, is het echter handiger eerst na te denken over een salarisadministratie. Als je eerder geen personeel in dienst had was dat niet nodig aangezien de winst van je onderneming je inkomen bepaalde. Het opzetten van een salarisadministratie kan best wat tijd vragen, dus start al met bijvoorbeeld het vergelijken van diverse softwarepakketten zodra je erover nadenkt iemand in dienst te gaan nemen.

Weet waaruit een personeels- en salarisadministratie moet bestaan

Er is wettelijk vastgesteld waaruit een salarisadministratie minimaal moet bestaan. De basis van een salarisadministratie bestaat ten minste uit loonstaten, loonstroken en jaaropgaven. Maar daarnaast heb je als werkgever nog meer verplichtingen. Een salarisadministratie in de brede zin van het woord is eigenlijk een personeelsadministratie, aangezien deze ook een kopie van een identiteitsbewijs van een medewerker, de NAW-gegevens van een medewerker, een kopie van een getekend arbeidscontract en een ingevulde en getekende ‘Model Opgaaf’ gegevens voor de loonheffingen moeten bevatten.

Maak gebruik van salarisadministratie software

Salarisadministratie software

De sociale wetgeving is ons land is behoorlijk ingewikkeld en verandert ook regelmatig. Hoewel het theoretisch mogelijk zou zijn een loonadministratie in Excel op te zetten is dat niet erg efficiënt, en juist wel tijdrovend en foutgevoelig. Gelukkig bestaat er tegenwoordig salarisadministratie software waar je al voor een klein bedrag per medewerker van gebruik kan maken. Kies een pakket waarin actuele cao-regelingen en andere wetgeving zijn geactualiseerd, zodat je weet dat alle cijfers kloppen.

Laat je salarisadministratie regelmatig checken

Hoewel salarisadministratie software zo gemaakt is dat het mensen zoveel mogelijk behoedt voor fouten, kunnen deze toch gemaakt worden. Vaak met vervelende gevolgen. Voer je de loonadministratie zelf uit? Laat deze dan wel minimaal een keer per jaar checken door een professional. Het is handig als je dezelfde software gebruikt als je boekhoud- of administratiekantoor, zodat de gegevens gemakkelijk gedeeld kunnen worden.

Related posts

Waar je op let bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier

Danny

Aanstekers met logo en andere goede tips voor promotiemateriaal voor jouw bedrijf

Dion

Kan ik zakenlunches nu wel van belasting aftrekken, of toch niet?

Dion

Leave a Comment