Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Personeel

Salarisadministratie zelf doen of uitbesteden?

Heb je als ondernemer personeel in dienst of heb je plannen om personeel aan te nemen? Dan is het goed om je te realiseren dat je verplicht bent om een salarisadministratie bij te houden. Hierbij sta je voor de keuze om de salarisadministratie zelf te doen of dit uit te besteden. In dit artikel nemen we de voor- en nadelen van beide opties met je door zodat je een overwogen keuze kunt maken.

Waarom salarisadministratie uitbesteden?

De keuze om het bijhouden van de salarisadministratie uit te besteden maak je waarschijnlijk vooral om jezelf te ontlasten. Je geeft veel werk uit handen want een salariskantoor zorgt voor de salarisadministratie, loonstroken, jaaropgave en de loonbelastingaangifte. Desgewenst kan dit kantoor ook arbeidsovereenkomsten voor je opstellen. Dit is wellicht een goede keuze als je als ondernemer tegen al dat papierwerk opziet maar je creëert hiermee wel een extra kostenpost. Het uitbesteden van salarisadministratie is een tijdbesparende keuze maar dit moet je wel in perspectief zien. Jij moet als ondernemer wel de gegevens aanleveren aan het administratiekantoor, is het dan niet wel zo efficiënt als je dit soort gegevens meteen invoert in je eigen loon software?

Waarom zelf de salarisadministratie oppakken?

Met de laatste vraag in de vorige alinea, snijden we een interessante vraag aan. Er zijn immers meerdere goede redenen te benoemen waarom je prima zelf de salarisadministratie kunt oppakken. De belangrijkste reden is dat je jezelf hiermee een kostenpost uitspaart. Daarnaast is er uiteraard geen sprake van afhankelijkheid van het salariskantoor. Je bent op dit gebied dus zelfvoorzienend. Dit heeft als voordeel dat je zelf de volledige grip hebt op de situatie en op de kwaliteit van het werk. Het is goed om je te realiseren dat een fout van het je als ondernemer duur kan komen te staan als het administratiekantoor een fout maakt.

Gebruik van goede loonadministratie- of HR software als voorwaarde 

Gebruik van goede loonadministratie- of HR software als voorwaarde

Bij het lezen van het bovenstaande, vraag je jezelf wellicht af of je wel over voldoende expertise beschikt om deze administratieve taak zelf uit te voeren. Laten we vooropstellen dat het voor ondernemers zeer praktisch is om wat kennis te hebben over boekhouden/ loonadministratie. Door deze administratie zelf uit te voeren, zorg je dat je kennis op dit gebied in stand blijft. Voorwaarde is wel dat je gebruik maakt van goede loonadministratie of HR software. Deze software is gebruiksvriendelijk en is afgestemd op jouw wensen en doelstellingen. Door gebruik te maken van dit soort software kun je de salarisverwerking eenvoudig in eigen handen nemen en dit op de meest efficiënte manier uitvoeren. Je moet het jezelf immers zo gemakkelijk mogelijk maken als ondernemer!

Related posts

De mooiste specialisaties voor zelfstandige coaches

Danny

De huidige trends in de kantoorinrichting

Danny

Vier tips voor de beste relatiegeschenken

Danny

Leave a Comment