Image default
Eigen bedrijf Juridisch Ondernemen

Schijnzelfstandig of zzp’er?

In Nederland werken veel zelfstandigen zonder personeel. Met elkaar zijn ze goed voor meer dan een miljoen ondernemers. Omdat de overheid allerlei voordelen toekent aan zzp’ers zijn er allerlei situaties ontstaan waarin mensen van de regelgeving profiteren. Daarom wil de overheid beter controleren wie er schijnzelfstandig is en wie niet.

Wet DBA

Uitgezonderd enkele ondernemers kijkt iedereen met argusogen naar de politiek. Er zijn in de afgelopen jaren al enkele concepten gelanceerd die in kaart moeten brengen of een ondernemer wel echt zelfstandig is. Omdat je als zzp’er vaak meer aan inkomen overhoudt is het financieel aantrekkelijk om ondernemer te worden. Je krijgt allerlei belastingvoordelen, o.a. op het inkomen. Om controle te krijgen is het laatste idee van de overheid om de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties te handhaven. De wet DBA lijkt het echter ook weer niet te gaan redden. Heeft doel is namelijk, schijnzelfstandigheid terug dringen. En dat lijkt maar niet te lukken.

Wat is schijnzelfstandig zijn?

Het gaat dus met name over het schijnzelfstandig zijn. Schijnzelfstandig is een fenomeen wat waarschijnlijk altijd al voorgekomen is. Maar met name na de bankencrisis in de 2008, zijn er veel werknemers uit dienst gegaan, om vervolgens weer ingehuurd te worden door de vorige werkgever. Het gevolg is dat ze zelf meer inkomen over hielden en hun werkgevers minder risico’s liepen. Maar als je vervolgens nooit eigen werk doet ben je dus in feite niet echt zelfstandig. Ofwel schijnzelfstandig. En de overheid wilt dit niet want je krijgt namelijk allerlei belastingvoordelen omdat men het ondernemerschap wilt bevorderen. De belastingdienst loopt zo jaarlijks veel belasting mis.

Hoe weet je of je (schijn)zelfstandig bent?

Het is niet moeilijk om te weten of jij echt zelfstandig bent of schijnzelfstandig. Vraag je jezelf de onderstaande vragen af. Als je op alle vragen bevestigend moet antwoorden ben je vrijwel zeker een schijnzelfstandige:

  1. Moet jij jouw werk perse doen? Of kun je er zelf iemand anders voor regelen?
  2. Bepaal jij wat en wanneer je doet? Of werk je onder gezag van iemand anders?
  3. Wordt je doorbetaald bij ziekte/arbeidsverzuim?

Ook als je twee van de drie vragen bevestigend kunt beantwoorden is het niet zeker dat je zelfstandig bent.

Hoe kun je dit voorkomen?

Om te voorkomen dat je door de belastingdienst wordt gekend als schijnzelfstandige ondernemer, zul je wat moeten veranderen. Zorg dat je meerdere opdrachtgevers krijgt. En dan niet 99% bij dezelfde en twee kleine klusjes bij andere opdrachtgevers. Maar zorg ervoor dat je niet meer dan 70% van je omzet van één opdrachtgever hebt. Neemt het werk te veel toe, neem dan personeel aan om meerdere opdrachtgevers te kunnen bedienen. Daarnaast helpt het als je geen verregaande afspraken maakt met je opdrachtgever. Ga daarnaast reclame maken voor je onderneming zodat je meer klanten vindt. En de belastingdienst ziet jou dan ook eerder als onderneming met winstoogmerk.

Enkele specifieke doelgroepen uitgezonderd, schijnzelfstandig zijn is redelijk makkelijk te voorkomen. Lukt het niet om zelfstandig te worden, dan is loondienst wellicht beter voor je. Je loopt minder risico en je benadeelt de overheid (en dus ook andere ondernemers) ook niet.

Related posts

Waarom je als ondernemer een professionele bedrijfspresentatie moet laten maken

Danny

De balans tussen volksgezondheid en boerenverstand

Mathijs

De voordelen van Computer-Telefonie Integratie voor bedrijven

Danny Bijl

Leave a Comment