Image default
Strategie

Scrummen – Wat is het en hoe werkt het?

Scrummen is een populaire term die je steeds vaker terughoort op de werkvloer. De scrum methode wordt toegepast bij grote en kleine bedrijven en het zorgt voor een effectievere manier van werken. Scrummen kan worden geïmplementeerd wanneer het bedrijf gelooft in zelforganisatie en vertrouwen heeft in de capaciteiten van hun medewerkers. 

Wat is scrummen?

Scrummen is een methode die invloed heeft op de manier van werken binnen een bedrijf. Werknemers die met uiteenlopende veranderingen en projecten werken, kunnen deze methode goed toepassen. De basisgedachte bij het scrummen zit in het leren door te doen. Het scrummen werd oorspronkelijk gebruikt bij grote en kostbare projecten in de ICT wereld, het is overgewaaid naar andere branches waar het beheersen van projecten een rol speelt. Met het projectteam kijk je frequent of je nog op de goede weg zit. Daardoor voorkom je dat tijdens de implementatiefase van een groot project de ontdekking wordt gedaan dat de uitkomst niet werkt. Door kleinere stappen (sprints) te nemen die succesvol zijn, werk je bovendien efficiënter en productiever met elkaar. Feedback van de klant, opdrachtgever en het team is essentieel om tot het beste resultaat te komen.

De Scrum-mindset

Scrummen vraagt om een bepaalde manier van denken, ook maak je het team en haar leden belangrijk. Dagelijks begin je met een stand-up, waarbij elk teamlid drie kernvragen beantwoordt: 1. Wat heb jij bereikt sinds de vorige stand-up? 2. Wat ga jij bereiken tot de volgende stand-up? 3. Wat is je probleem/ wat blokkeert je? Door op deze manier naar elkaar uit te spreken wat er speelt, kan je conflicten snel oplossen en wegnemen en boek je sneller successen binnen de te nemen stappen. Transparantie en een goede communicatie spelen een grote rol in de scrum-mindset. Door met elkaar in goed contact te blijven, stimuleer en ondersteun je elkaar. Ook kan je daardoor gerichte focus behouden.

Sprinten tijdens het scrummen

Al klinkt het scrummen alsof je je hardloopschoenen uit de kast moet halen, die topconditie is niet noodzakelijk voor een succesvol verloop. Wel trek je met het scrumteam geregeld sprints. De sprints hebben een vaste periode waarin er effectief wordt gewerkt aan een doel van een project. Vaak is de doorlooptijd van zo’n sprint twee a drie weken. Het team werkt dit uit in behapbare taken die bijdragen aan het tijdig realiseren van het doel. Elk teamlid kiest welke taak hij/zij gaat uitvoeren en is hier verantwoordelijk voor. Dit is ook de basis van het vertrouwen wat je elkaar geeft. Scrummen is een methode die niet moeilijk is, maar het moet wel op de juiste manier worden toegepast. Deze manier van werken draait om discipline en een goede organisatie. Bovendien is het vertrouwen in elkaar een must voor het slagen.

Scrummen is uitdagend, snel en het biedt kwaliteit. Heb jij de scrum methode al toegepast?

Related posts

Veel of weinig leveranciers, enkele afwegingen

Mathijs

Hoe kan een White Belt Lean Six Sigma Training helpen bij meer bedrijfssucces?

Danny Bijl

Een eigen bedrijf starten? Deze skills zou je moeten hebben

Dagmar

Leave a Comment