Image default
ICT

SD KAART: onmisbaar voor de ondernemer?

Als zelfstandig ondernemer ben je vaak in de weer met heel wat digitale apparatuur. Denk aan PC, smartphone of iPhone, navigatie systeem en dergelijke. Digitale hulpmiddelen zijn kortom niet meer weg te denken uit onze professionele wereld. Communicatie met klanten en partners, organisatie, plannen, opzoekwerk verrichten, het hoort immers allemaal bij de taken en vaardigheden van een moderne ondernemer. Om dit ook allemaal in goede banen te leiden, te organiseren en vooral ook weer terug te kunnen vinden, is het gebruik van een of meer goede digitale én fysieke opslagmethodes voor al je bestanden dan ook onontbeerlijk. Een minder bekende en toch in veel toepassingen vaak gebruikte opslagmethode is opslag via een SD kaart. Lees hierna meer over hoe u een SD kaart ook voor uw professioneel werk kunt gebruiken.

sd kaart ondernemer

SD kaarten, een werkbaar alternatief?

Dat het fatsoenlijk opslaan van (veel) belangrijke informatie en data op de verschillende media cruciaal is, weet elke ondernemer. Opgeslagen informatie en gegevens moeten immers ten allen tijde opgevraagd en gebruikt kunnen worden. Hoe kunnen we dat nu op professionele en toch zo flexibel mogelijke wijze voor elkaar krijgen? SD staat voor Secure Digital. De aanduiding ‘Secure’ slaat onder meer op de mogelijkheid om de SD kaart te beveiligen tegen het kopiëren van bestanden. Dat is voor een ondernemer wel handig, hij werkt immers niet graag gratis voor anderen tenzij dat van tevoren de afspraak is. SD kaarten vind je in de meeste draagbare elektronica terug, met name in tablets, laptops en andere draagbare computers. Zetten de meeste gebruikers vervolgens hun SD kaarten om, helaas kost dat tijd. En ondernemers hebben van alles, maar meestal geen tijd. Gelukkig hoeft dat omzetten niet per se gezien de toename van het beschikbare geheugen op SD kaarten.

Soorten SD kaarten

Een SD kaart werkt met een zogenoemd flashgeheugen. Het mede daardoor uiterst kleine formaat van de SD kaart maakt het tot een handzaam opslagmedium dat je in je beurs stopt of in de sleuf van je telefoonhoes. Ook al hielden enkele fabrikanten – zoals Fujifilm, Olympus en vooral Sony (Memory Stick) – lang vast aan hun eigen formaten hetgeen de opmars van de SD kaart lang in de weg heeft gestaan. Inmiddels is dat verleden tijd en hebben we overal dezelfde afmetingen. SD kaarten bestaan in 3 afmetingen, namelijk de standaard SD, de mini SD en de micro SD kaart. De standaard kaart was de eerste SD kaart op de markt en volgde de MMC kaart (Multi Media Card) op. Deze kaart wordt gebruikt in laptops en tablets, maar is ook terug te vinden in fotocamera’s. De twee andere geheugenkaarten worden gebruikt in smartphones en vroeger in PDA’s. Vooral de micro kaarten zijn steeds vaker te vinden. Deze zijn met een adapter ook te gebruiken in een apparaat met een standaard sleuf.

Opslagcapaciteit professioneel genoeg?

De SD kaarten worden onderverdeeld in vijf categorieën, afhankelijk van hun capaciteit. Naast de gewone SD kaart met een opslagcapaciteit tot 2GB, is er de SDHC kaart (staat voor High Capacity), die van 4GB tot 32GB aan data kan opslaan. Het verschil tussen deze en eerstgenoemde SD kaart is zo groot dat de SDHC kaart niet achterwaarts compatibel is. M.a.w.: ze werken enkel op apparatuur die specifiek voor SDHC ontwikkeld is. Een derde categorie is de SDXC kaart (Extended Capacity) met een enorme capaciteit van 64GB tot 2TB opslagruimte. Dit is de nieuwste ontwikkeling in de SD familie. Net als bij de SDHC zijn ook de SDXC kaarten niet achterwaarts compatibel, waardoor ze enkel gebruikt kunnen worden op apparatuur speciaal ontworpen voor SCXC. De twee laatste categorieën zijn de mini SD en de micro SD. De mini SD is eigenlijk een kleine versie van de SD standard. Deze is compatibel en kan verwisseld worden, waardoor het doorgeven van gegevens heel makkelijk wordt. De Micro SD, met een opslagcapaciteit tot 2TB, wordt door zijn formaat veel gebruikt en voorts is ze compatibel met andere versies waardoor ze net als de Micro SD via een adapter in een standaard SD slot aangesloten kan worden. Qua formaat, beschikbare geheugencapaciteit en connectiviteit lijkt een (serie) snelle SD kaart(en) dus geschikt als professionele opslagmethode.

Verschillen in prijs-kwaliteit

De hamvraag voor de ondernemer is uiteraard: wat kost mij dit grapje nu? Dat ligt er aan wat nodig is. Heel belangrijk bij de aankoop van een SD kaart is de lees- en schrijfsnelheid. De snelheid wordt weergegeven in megabytes/seconde. Hoe hoger het getal, hoe sneller de SD kaart data kan lezen en wegschrijven. De maximaal haalbare snelheid wordt inzichtelijk gemaakt door het definiëren van vier snelheidscategorieën: class2 (2MBps of hoger), class4 (4MBps of hoger), class6 (6MBps of hoger) en class10 (10MBps of hoger). De prijs van je SD kaart zal voornamelijk afhangen van de combinatie van eerder genoemde geheugencapaciteit en deze lees- en schrijfsnelheid. Hoe groter deze capaciteit en snelheid, hoe duurder de SD kaart. Er moet daarbij wel worden opgemerkt dat er de laatste jaren een enorme prijsevolutie heeft plaatsgevonden: in de beginjaren betaalde je nog ongeveer € 80 per GB, terwijl dit nu gemiddeld nog geen euro per GB is: een gigantisch verschil! En ja, ten slotte heeft ook de merknaam een invloed op de prijs. Veel voorkomende merken zijn Sandisc, Kingston, Sony, Kodak en Verbatim. Hoewel het ene merk wat bekender in de oren klinkt dan het andere, zijn de kwaliteitsverschillen niet van dien aard dat u het ene of andere minder bekende merk moet negeren. Verre van zelfs.

Dus?

Als ondernemer heb je dus een enorm aanbod aan verschillende SD kaarten. Afhankelijk van je persoonlijk gebruik en jouw apparatuur, kun je met een SD kaart als ondernemer eigenlijk alle kanten op. Het is dan ook vooral belangrijk goed in te schatten welke SD kaart je de beste prijs/kwaliteit kan brengen. Met wat zoeken en vergelijken zul je online zeker het meest geschikte kaartje vinden.

Related posts

Zakelijke Sim Only abonnementen, hoe zit dat precies?

Danny

5 keer handige software voor je bedrijf

Danny Bijl

Kantoorautomatisering op maat

Danny

Leave a Comment