Image default
Carrière Tips

Sta je onder druk? 5 tips om hier mee om te gaan

In de huidige maatschappij komt er veel op iedereen af. Er moeten steeds beslissingen worden genomen die weer invloed hebben op van alles en nog wat. Dit kan ervoor zorgen dat een mens behoorlijk wat druk ervaart. Want hoe meer er van een beslissing afhangt, hoe groter de gevolgen als je een verkeerde keuze maakt. Sta je onder druk? Lees dan eens dit artikel, wellicht kun je er veel stress mee reduceren.

Tip 1: Sta je onder druk?

Hoe je situatie ook is, je kunt soms het gevoel hebben dat iedereen van jouw beslissingen afhankelijk is. Dan kun je het gevoel krijgen dat er teveel van je wordt gevraagd. Als je dit ervaart, vraag jezelf dan af, of het ook echt zo is. Door onze aannames van wat anderen denken, kunnen we snel geneigd zijn om dit als waar aan te nemen. Maar verwachten andere mensen wel van je, wat jij zelf denkt dat ze doen? Sta je onder druk, of maak je jezelf druk? Wanneer je voor jezelf beslist dat het wel meevalt, ben je rustiger. Als je rustiger bent, dan kun je juist weer meer aan.

Tip 2: Ken je TBV’s

Wat je functie ook is, het is goed om je TBV’s te weten. We hebben het over:

  • Taken;
  • Bevoegdheden;
  • Verantwoordelijkheden.

Bij alles wat er op je afkomt moet je jezelf de spiegel voorhouden. Is het wel of niet mijn taak om deze opdracht uit te voeren? Mag ik deze beslissing wel nemen? En ben ik verantwoordelijk voor deze moeilijke keuze? Het is niet de bedoeling dat je alles afwijst en naar je collega’s stuurt. Maar juist mensen die de verantwoording van bijvoorbeeld een project voelen, zijn lang niet altijd eindverantwoordelijk. Sta je onder druk om een beslissing te nemen? Dan is het wellicht de verantwoordelijkheid van iemand anders.

Tip 3: Zijn deadlines wel deadlines?

De meeste druk op de werkvloer wordt ervaren door deadlines. Dat er een oplevermoment wordt gepland, is logisch. Op een bepaald punt wordt er door een afnemer verwacht dat er iets wordt opgeleverd. Maar deadlines zijn lang niet altijd realistisch. Dit kun je niet als excuus gebruiken om steeds te laat te zijn met je werk. Maar als je veel druk voelt om je werk af te krijgen, mag je best eens informeren of de gestelde tijd ook daadwerkelijk nodig is. Het gebeurt vaak dat er door een afnemer is besloten wanneer er werk opgeleverd moet worden. Maar soms heeft hij zelf nog een bepaalde tijd voordat hij zelf het werk aan zijn afnemer moet overdragen. Dan is een andere deadline bespreekbaar.

Tip 4: Zorg voor voldoende ontspanning

Als je veel informatie moet verwerken, kan dat erg vermoeiend zijn. Als jij vervolgens ook de beslissingen moet nemen, op basis van al deze informatie, dan is het nog vermoeiender. Maar naast vermoeidheid raakt je werkgeheugen ook vol. Af en toe moet je even afstand van je werk nemen. Dit zorgt voor een soort reset, waardoor jij weer meer aan kan. Het is daarom zoeken naar de balans tussen je werk en je privé leven. En niet alleen als het gaat om tijdsindeling. Maar ook om de hoeveelheid informatie die je overdenkt.

Tip 5: Bespreek en delegeer

Sta je onder druk en is het ook jouw verantwoording om te beslissen? Dan kun je denken dat er geen andere uitweg is. Maar de meeste mensen werken niet alleen. Bespreek met je collega’s dat je veel druk ervaart. Geef daarbij aan wat er voor zorgt dat je het gevoel krijgt dat het teveel is. Het kan maar zo gebeuren dat er een collega aanbiedt om het een en ander van je over te nemen. Maar het kan ook zijn dat je taken kunt delegeren. Leg het niet aan anderen op, maar bespreek waarom je moet delegeren. Ben je zelfstandig en heb je geen directe collega’s? Kijk dan eens in je netwerk of je bepaalde taken bij iemand kunt uitbesteden.

 

Er komt veel informatie op ons af. Er wordt verwacht dat we daar keuzes in kunnen maken om onze doelen te halen. Maar het gevolg kan zijn dat je veel stress ervaart. Sta je onder druk? Vraag je dan eens af of de druk reëel is en of je wellicht wat taken kunt overdragen aan een ander. Zoek naar een goede balans tussen je werk en privésituatie.

Related posts

Zakelijke telefonie: 3 handige tips

Danny

Als zzp`er personeel aannemen

Mathijs

Werk niet voor een ander, maar werk voor jezelf

Mathijs

Leave a Comment