Image default
Commercieel Eigen bedrijf Ondernemen Tips

Starten met dropshipping: dit moet je weten

Heb jij altijd al zelf een webshop willen starten maar heb je geen ruimte om voorraad op te slaan? Dan kun je producten van andere leverancier verkopen in jouw webshop zonder ze op voorraad hebben. Dit concept heet dropshipping. Je onderhoudt dan een webshop, maar als iemand een product bestelt, bestel jij het bij jouw leverancier, die het vervolgens zelf direct naar de klant stuurt. Dit concept begint steeds populairder te worden, hoewel voor klanten niet altijd duidelijk is dat het zo werkt met hun bestelling. Verschillende webshops die gebruik maken van dropshipping bestellen de producten ze aanbieden bijvoorbeeld bij AliExpress en vragen er dan aanzienlijk meer voor. Sommige klanten voelen zich dan in het ootje genomen. Ben jij ook geïnteresseerd om te starten met dropshipping? Dan zetten we aantal zaken op een rijtje die je wel moet weten.

Afhankelijk van leverancier

Als alles perfect loopt met je leveranciers, is dropshipping een makkelijke manier om geld te verdienen. Maar het nadeel van zelf geen voorraad hebben, is dat je compleet afhankelijk ben van je leveranciers. Maar voor de klant ben jíj verantwoordelijk voor de afhandeling en levering van hun bestelling. Dat kan je in een lastig parket brengen. Zeker nu de wereld op z’n kop staat door het coronavirus, kunnen er allerlei rare en onverwachte dingen gebeuren die een probleem voor de (tijdige) levering van producten die jij aanbiedt in jouw webshop. Daar ben je lang niet altijd van op de hoogte voordat het product bij jou besteld wordt.

Recht om te retourneren en garantie

Als je producten verkoopt, moet je ook rekening houden met de geldende wetgeving die de klant beschermd. EU-wetgeving bepaald dat de consument het recht heeft om het product dat hij gekocht heeft binnen 14 dagen te retourneren zonder dat een geldige reden opgegeven hoeft te worden. Ook moet je als verkoper minstens 2 jaar garantie bieden. Het concept van dropshipping maakt hier een ingewikkelde zaak van, want wie is er nu aansprakelijk? Als klanten hun bestelling aan jou retourneren, ben jij dan nog op tijd om het product bij de daadwerkelijke leverancier te retourneren? Wat zijn de regels echter die gelden voor jouw leverancier? Wanneer je producten bestelt uit China, moet je er rekening mee houden dat daar andere regels gelden. Deze zaken kunnen dropshipping tamelijk ingewikkeld maken en het is zaak dat je dit goed uitgezocht hebt voordat je eraan begint.

Eigendomsrechten van productafbeeldingen

Om een product te kunnen in je webshop, heb je er goede afbeeldingen van nodig. Er zijn maar weinig klanten die bereid zijn een product ongezien te kopen. ‘Dan kopieer ik toch gewoon foto’s van de leverancier of een andere bron?’, denk je wellicht. Maar daarmee kun je jezelf een fiks probleem op de hals halen. Het is bij de wet verboden om media die (intellectueel) eigendom van een ander is zonder toestemming te gebruiken. Gebruik je toch ‘gestolen’ foto’s of video’s, dan loop je het risico een hoge boete te krijgen. Dat kan oplopen tot 8.000 euro. Als je toestemming gaat vragen bij een andere webshop, dan zet je ze op het spoor van het feit dat je hun producten met een commissie erop verkoopt, en ook dat kan voor problemen gaan zorgen. Daarom is het verstandig om van de producten die je wilt gaan verkopen zelf in ieder geval één exemplaar te verkopen en daar zelf foto’s of video’s van te maken. Let er wel op dat deze beelden professioneel moeten overkomen, anders krijg je de producten mogelijk niet verkocht. Mogelijk kun je de producten in kwestie daarna nog proberen te verkopen.

Starten met dropshipping

Ga voor betrouwbare leveranciers met kwalitatief goede producten

Hoewel dropshipping jou de problemen van logistiek en voorraad uit handen kan nemen, is het gevolg wel dat je weinig controle hebt over de levering van producten. Dit terwijl jij als verkopende partij wel verantwoordelijk bent ten opzichte van jouw klant. Het is jouw reputatie die op het spel staat. Om het risico op problemen met de levering en kwaliteit van de producten te vermijden, is het verstandig om niet in zee te gaan met leveranciers die slechte reviews krijgen van klanten. Als je de kwaliteit van een product wilt kunnen inschatten, kun je afgaan op reviews of het product zelf aanschaffen. Dat laatste is zoals eerder gesteld ook praktisch voor het maken van productafbeelding.

Houd rekening met invoerrechten en btw

Maak je gebruik van leveranciers die binnen de Europese Unie gevestigd zijn, dan kun je onbeperkt goederen bestellen zonder te maken te krijgen met invoerrechten. Hoewel, bij alcoholhoudende producten moet wel accijns betaald worden en tabaksproducten mag je alleen Nederland laten binnenbrengen als daarop Nederlandse accijnszegels zitten. Zit jouw leverancier buiten de Europese Unie, dan wordt het ingewikkelder. Tot en met een waarde van 22 euro is er niets aan de hand. Daarboven komen er wél extra kosten bij kijken. Van 22 euro tot 150 euro is dat btw, daarboven btw en invoerrechten. Deze kosten kun je niet bij het afrekenen meerekenen, want omdat jouw leverancier de bestelling meteen naar jouw klant stuurt komt de rekening bij de klant terecht. Op het moment dat de bezorger namelijk aan de deur komt om de bestelling af te leveren, wordt de ontvangende klant vriendelijk verzocht de invoerrechten te betalen. Weigert hij of zij te betalen, dan mag de bestelling niet in ontvangst genomen worden. Dit is een behoorlijk complicerende factor waar je echt heel goed rekening mee moet houden. Het dwingt je tot volledige openheid naar de klant toe of beperkt je tot het verkopen van goederen tot maximaal 22 euro. Dan is het ook nog eens zou dat het niet mogelijk is om (te veel) goederen in één bestelling te bundelen, want dan kun je boven dat bedrag komen.

Wanneer je op grotere schaal producten gaat verkopen via het dropshipping concept, dan is een callcenter medewerker inschakelen om vragen van klanten te beantwoorden wellicht verstandig. Dat is dus slechts één van de zaken waar je goed over nagedacht moet hebben voordat je begint aan dropshipping.

Related posts

Welke verzekeringen kun je als bedrijf afsluiten?

Dion

3 verschillende manieren om sneller aan startkapitaal te komen

Danny Bijl

Koop een auto verstandig

Danny

Leave a Comment