Image default
Ondernemen Tips

Steigers nodig? Neem de volgende zaken in overweging

Er zijn verschillende redenen denkbaar om een of meerdere steigers nodig te hebben als ondernemer. Wellicht start je een klus- of bouwbedrijf waarbij je steigers nodig hebt om het werk te kunnen uitvoeren, of heb je zo’n bedrijf en wil je de inventaris uitbreiden. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je zelf onderhoud wilt plegen aan je eigen pand. Neem onderstaande zaken in overweging wanneer je op zoek gaat naar steigers.

Welk type steiger heb je nodig?

Steigers bestaan in verschillende soorten en maten, elk met hun eigen doelgebruik. Voor lichte onderhouds- en renovatiewerkzaamheden is een rolsteiger de beste optie. Deze is namelijk verrijdbaar en ook gemakkelijk te monteren. Moet je het dak van een gebouw op, dan kun je een rolsteiger gebruiken en een dakkapelsteiger daarop monteren om veilig te kunnen werken op hoogte. Wil je een complete gevel in de steigers zetten, dan kun je het beste voor een speciale gevelsteiger gaan. Voor grote hoogtes is een trappentoren fijn, want daarmee kun je veilig naar verschillende werkniveaus lopen. Verder zijn er ook nog de vouwsteiger en kamersteiger. Deze zijn handig voor onderhouds- en installatiewerkzaamheden. Een kamersteiger is speciaal bedoeld om binnen gebruikt te worden. Als laatste optie is er ook nog de allround steiger, die zoals de naam al verraad veelzijdig inzetbaar is. Een allround steiger kan eenvoudig uitgebouwd worden.

Welke type steiger

Werkbruggen en leuningen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je met meerdere steigers gaat werken. Dan is het niet praktisch als degene die op de steigers werkt naar beneden moet komen alvorens hij de andere steiger kan beklimmen. Om ervoor te zorgen dat snel en efficiënt doorwerken mogelijk is, kun je dan gebruikmaken van werkbruggen. Een werkbrug biedt een eenvoudige manier om twee steigers met elkaar te verbinden, zodat het mogelijk wordt om veilig en snel van de ene naar de andere steiger te lopen. Ook creëer je er een groter werkoppervlak mee. Om de veiligheid te waarborgen van degene die er gebruik van maakt, is het verstandig om ook een bijpassende leuning te gebruiken.

Certificering

Gebruik je de steiger(s) in de bouw, houdt er dan rekening mee dat het sinds enkele jaren verplicht is om te kunnen aantonen dat je vakbekwaam bent om montagehandelingen te verrichten op steigers. Iedereen die steigers monteert, moet beschikken over een door de overheid en de branche steigerbedrijven erkend diploma op mbo-niveau. Hiervoor moet een theorie- en praktijkexamen worden afgelegd. Het certificaat is 5 jaar geldig. Daarna moeten de examens opnieuw afgelegd worden om het certificaat te verlengen. Een certificaat kost 150 tot maximaal 200 euro. Wanneer de bouwinspectie erachter komt dat een steiger toch opgebouwd wordt door een ongediplomeerd persoon, dan kan het bouwproject worden stilgelegd en/of volgt er een boete voor het bedrijf.

Genoeg zaken om rekening mee te houden dus. Onthoud dat te allen tijde veilig werken voorop moet staan en dat in die zin goedkoop duurkoop kan zijn!

Related posts

Tips om je team goed te laten samenwerken

Mathijs

Stappenplan voor het starten van een onderneming

Dion

Het belang van een goede verpakking

Danny

Leave a Comment