Image default
Carrière Commercieel Vastgoed

Na je studie gaan werken in Groningen

De stad Groningen staat bekend om zijn universiteiten en hogescholen. Vanuit het hele land, en zelfs van elders uit de wereld, studeren duizenden mensen in Groningen. Maar de provincie heeft zoveel meer te bieden dan de studentenstad Groningen zelf. Er is in de hele omgeving genoeg werkgelegenheid. Enkele grote multinationals hebben vestigingen in Groningen. In dit artikel willen we je informeren over werken in Groningen en wat de mogelijkheden voor jou kunnen zijn.

Meer dan een studiestad

Zoals genoemd kennen de meeste mensen Groningen als de studentenstad in het noorden van Nederland. Maar de provincie Groningen biedt woonplaats aan bijna 600.000 inwoners. Ongeveer een derde daarvan woont in de stad Groningen zelf. Het overgrote deel van de Groningers woont en werkt dus buiten de stad. Door de Eemshaven in Delfzijl is er veel bedrijvigheid rondom de haven. Een deel van de Nederlandse petrochemische industrie is dan ook gevestigd in Delfzijl. Verder landinwaarts in de omgeving van Winschoten zijn nog steeds scheepsbouwers te vinden. Van oudsher is de provincie Groningen grotendeels afhankelijk geweest van de landbouw en aanverwante industrieën. Meest bekend is toch de delfstoffenwinning, en dan met name de aardgaswinning. De laatste jaren voortdurend in het nieuws geweest. Kortom, er is bedrijvigheid genoeg buitenom de studiemogelijkheden.

Werkgelegenheid in Groningen

Je kunt je voorstellen dat op basis van deze bedrijvigheid er voldoende werkgelegenheid is in de provincie Groningen. Ondanks dat deze provincie één van de meest dunbevolkte delen van Nederland is, is er voldoende te doen. Rondom de haven Delfzijl zijn allerlei internationale bedrijven gevestigd. Zoals overal kunnen dit soort bedrijven altijd internationaal georiënteerde werknemers gebruiken. Daarnaast zijn er voor de verwerking van delfstoffen nog altijd mensen nodig. Interessante ontwikkeling is het vestigen van nieuwe bedrijven in Groningen. Dit heeft te maken met het feit dat steeds meer bedrijven niet meer afhankelijk zijn van hun geografische ligging. Door verregaande digitalisering maakt het niet meer uit of je centraal in het land bent geplaatst of in een uithoek van het land. De goedkope vastgoedmarkt van Groningen trekt dus veel van dit soort bedrijven aan.

Werken in Groningen

Logisch gevolg van de ontwikkelingen rondom de werkgelegenheid is dat er steeds meer banen beschikbaar komen. Het is niet alleen daarom aantrekkelijk om te solliciteren in Groningen, maar ook voor particulieren geldt dat de huizenprijzen fors lager zijn dan in de meeste delen van het land. Zit je er over te denken om een eigen onderneming te beginnen, ook dan zijn er mogelijkheden. Denk maar aan het bouwen van nieuwe bedrijfspanden, woonwijken. Of je gaat een eigen horecazaak beginnen of je richt je op het faciliteren van grote bedrijven, vul het zelf maar in. En is jouw onderneming een succes dan kun jezelf bijdragen aan een groeiende werkgelegenheid.
Ben je niet gebonden aan een locatie in Nederland waar je woont of werkt, dan is het goed om eens na te denken over het wonen en werken in Groningen. Wellicht klinkt het als veel moeite, maar juist de locatie en de daarbij horende voordelen, maken het aantrekkelijk. Uiteraard spelen er vaak factoren mee zoals je sociale leven met vrienden en familie, maar de infrastructuur van ons land is goed geregeld. Binnen 2 uur reis je vanaf de Randstad naar hartje Groningen. Wellicht ligt jouw toekomst in Groningen.

Related posts

Waarom is de gunfactor zo belangrijk?

Mathijs

Werk niet voor een ander, maar werk voor jezelf

Mathijs

De week van internationaal zakendoen

Mathijs

Leave a Comment