Image default
Commercieel

Succesvol ondernemen in crisistijd – 5 tips

Bijna geen enkele ondernemer ontkomt aan mindere periodes binnen het bedrijf. De inkomsten lopen terug, waardoor zowel de omzet als de winst flink afnemen. Soms moet je alle eindjes aan elkaar knopen om de kosten te kunnen betalen en houd je maar net genoeg over om je hoofd boven water te houden. Hoe zorg je ervoor dat je succesvol blijft ondernemen, ook in een eventuele crisistijd?

1. Herzie je ondernemingsplan
Als het wat minder druk is, heb je vaak wat meer tijd om zaken te bekijken die veelal zijn blijven liggen. Zo kun je tijdens een rustige periode uitstekend je ondernemingsplan herzien. Klopt deze nog wel met de huidige doelstellingen die je hebt als ondernemer? Door een goed ondernemingsplan te schrijven, heb je meer kans om externe investeerders aan te trekken.

2. Houd je inkomsten in de gaten
Er zijn altijd rekeningen die onbetaald blijven. Houd daarom je debiteurenbeheer in de gaten. Van welke klanten heb je nog geld tegoed? Schrijf ze aan en onderneem direct actie als een klant je niet betaalt. Eventueel kun je een incassobureau inschakelen.

3. Investeer in je bestaande klanten
Bestaande klanten zijn goed voor een stabiel basisinkomen. Investeer daarom op slimme wijze in je bestaande klanten. Zoek contact en vraag of ze tevreden zijn en onderzoek of ze misschien een dienst en/of product van je nodig hebben. Daarmee versterk je je inkomstenstroom, waardoor je stress omtrent geldzorgen ontloopt.

4. Ga aan de slag met social media
Social media is dé manier om een nieuwe inkomstenbron aan te boren. Sluit je aan bij zakelijke netwerken op Facebook en LinkedIn en ontdek welke mogelijkheden hier voor jou zijn. Er liggen vaak meer opdrachten in het verschiet dan je denkt. Lok klanten door een leuke actie op te zetten.

5. Blijf positief
Last but not least: blijf positief. Juist in crisistijd is het belangrijk om positief te blijven. Mindere periodes horen erbij en kunnen bovendien een voorbode zijn van een betere tijd. Blijf daarom in jezelf en in je onderneming geloven.

Related posts

De voordelen en nadelen van een ERP systeem

Mathijs

Gratis CRM systeem? Bekijk deze gratis software

Danny

Vanaf juli 2017 duurzaamheidsparagraaf voor commercieel vastgoed

Danny

Leave a Comment