Voor sommige werknemers is een telefoon noodzakelijk. De Belastingdienst ziet dit ook in en heeft de fiscale regels voor het gebruik van mobiele telefoons vereenvoudigd in de werkkostenregeling. Dit zijn de regels waar je als werkgever vanaf moet weten voordat jij een telefoon van de zaak regelt voor je werknemers.
Transparante fiscale regels
De Belastingdienst stelt transparante fiscale regels rondom het beschikbaar stellen van een mobiele telefoon van de zaak. Voorheen maakte de Belastingdienst onderscheid tussen zakelijk en privégebruik en moest een werknemer de telefoon minimaal 10 procent zakelijk gebruiken omdat anders het fiscale voordeel zou vervallen. Sinds 2015 is echter de werkkostenregeling actief waardoor de fiscale regels een stuk eenvoudiger zijn. Een telefoon van de zaak is in principe onbelast. Dit geldt zowel voor het toestel als voor de kosten van het mobiel abonnement.
Noodzakelijkheidscriterium smartphone van de zaak
Als werkgever beoordeel je volgens het noodzakelijkheidscriterium zelf of jouw medewerker een mobiele telefoon nodig heeft om het werk naar behoren te kunnen uitvoeren. Vind jij dat dit het geval is? Dan mag je een telefoon van de zaak verstrekken. Jouw medewerker mag deze zowel zakelijk als privé gebruiken en het toestel mag gewoon mee naar huis. Fiscaal gezien maakt het niet uit als je medewerker ook privé voordeel heeft van de telefoon, dus dit voordeel hoef je bijvoorbeeld niet als loon te beschouwen. Hierdoor zijn de kosten voor een telefoon van de zaak voor je medewerkers redelijk overzichtelijk. Een voorwaarde bij het noodzakelijkheidscriterium is dat de werkgever de kosten voor het toestel, het abonnement en overig gebruik betaalt. Het is niet toegestaan om dit aan de medewerker door te berekenen. Wel kan je een eigen bijdrage vragen als een medewerker een duurder merk of model wilt hebben dan noodzakelijk is voor de functie. De smartphone blijft altijd eigendom van jouw bedrijf.
Tenaamstelling factuur
Let er op dat de naam van de werkgever bovenaan de factuur komt te staan. Wanneer dit niet het geval is kun je niet de omzetbelasting verrekenen die je betaalt bij aanschaf van het toestel en over de abonnementskosten. Als de factuur op naam van je medewerker staat betaal je bovenop de nettoprijs nog eens 21 procent btw. Dat is natuurlijk erg zonde en kan flink in de papieren lopen gezien de hoge prijzen van diverse smartphones. Een smartphone van de zaak is een gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde en je kunt dit bijvoorbeeld inzetten om huidige werknemers te binden en nieuwe werknemers over de streep te trekken, net als bijvoorbeeld een leaseauto. Op het moment dat jouw medewerker uit dienst gaat of een nieuwe functie krijgt binnen het bedrijf waarbij het toestel niet meer nodig is, moet de medewerker deze teruggeven of de restwaarde betalen.