Image default
Tips

Met deze tips ga jij relaxt aan het werk

Of je nou thuis aan het werk bent, of op kantoor: je omgeving is van grote invloed op je concentratie en resultaten. Dit kan direct, bijvoorbeeld door muziek of een comfortabele werkplek, of indirect, door bijvoorbeeld slechte verlichting of een onaangenaam klimaat, beïnvloed worden. Om deze reden is het belangrijk om met regelmaat kritisch naar je eigen werkplek te kijken. Maak er een gewoonte van om deze dagelijks op te ruimen. Het einde van de dag is hiervoor perfect, zodat je de volgende werkdag met een frisse start kunt beginnen. Of een grote schoonmaak op vrijdagmiddag: zo heb je maandagochtend nergens meer omkijken naar en ga je met een opgeruimd hoofd aan de slag. Wil je je werkplek grondiger aanpakken? Neem dan de volgende tips in acht en je bent gegarandeerd van een relaxte werkplek.

  1. Speelkwartier

Zorg op je werkplek voor een element van rust. Dit kan een spelcomputer zijn in de kantine of een relaxte zitzak in de kantoortuin. Onderzoek heeft aangetoond dat dit na vijf minuten al een rustgevend effect heeft. Ook een korte wandeling in de pauze, een switch naar een andere werkplek of een ander uitzicht dragen bij aan de nodige afwisseling. Laat in de pauze de smartphones opgeborgen in hun hoesjes en speel eens een leuk kaart- of bordspel. Veel gezelliger en goed voor de creativiteit.

  1. Een perfecte omgeving

Veel mensen onderschatten de invloed van een gezond werkklimaat. Zo kan een zoemende airco of tocht behoorlijk storend zijn. Dit kost onbewust veel energie welke je natuurlijk liever aan andere dingen besteed. Zorg voor zoveel mogelijk daglicht of dimbaar, helder kunstlicht. Fel licht houdt je scherp, terwijl zacht gedimt licht perfect werkt om tot rust te komen. De hardheid van het licht heeft ook invloed op je creativiteit, bijvoorbeeld tijdens een vergadering of een brainstormsessie. Kies voor verlichting die zich aan de situatie laat aanpassen. Ook het gevoel van privacy, planten en de juiste muziek dragen bij aan een prettig klimaat. Pas de muziek aan op het tijdstip van de dag of de werkzaamheden en stel vooraf de perfecte playlist samen. Instrumentale muziek werkt ontspannend, waar een goeie beat en lyrics juist het werktempo bevorderen.

  1. Persoonlijke planning

Het werkritme is zeer bepalend voor je resultaten. Hoe iedereen zijn dag invult is voor iedereen persoonlijk, maar over het algemeen geldt dat de concentratie in de ochtend het beste is. Een presentatie op vrijdagmiddag? Grote kans dat het gezelschap vrij weinig mee krijgt van je boodschap. Leer je eigen bioritme kennen en neem dit mee in het maken van je planning. Ben je juist ’s avonds vele malen productiever? Wellicht is het mogelijk om je werktijden flexibeler in te delen of vanuit huis te werken.

  1. Inspiratie

Hoe minder rommel, hoe minder afleiding. Dit is een standaard regel wanneer het aankomt op een ontspannen werkplek. Als tegenhanger moet een werkplek ook voor de nodige inspiratie zorgen! Richt een plek in voor persoonlijke spulletjes of een gezamenlijk prikbord voor inspirerende quotes, kaarten en leuke boodschappen. Voorzie de spullen die je vaak gebruikt van een vast plekje, bijvoorbeeld met een mooie pennenbak. Zo heb je alles overzichtelijk bij de hand en creëer je rust. Berg je smartphone of tablet op in de la of zorg voor een praktische dock, zodat deze niet rondslingeren en afleiding bieden. Kies een vast moment om je notificaties en berichten te checken. Is het voor je werk van belang dat je bereikbaar bent? Zorg dan in ieder geval voor een goed afsluitend Wiko U Feel Lite hoesje.

  1. Met open ogen

Wie veel tijd achter een computer doorbrengt heeft ongetwijfeld wel eens last van hoofdpijn of oogklachten. Dit is te voorkomen met een eenvoudig trucje: kijk iedere 20 minuten, 20 seconden weg van je scherm. Zet een timer of download de handige applicatie Eye Relax om je hieraan te helpen herinneren. Ook de applicatie FLUX ontlast je ogen aanzienlijke: deze past de helderheid van je scherm automatisch aan op het tijdstip van de dag of het omgevingslicht. Werk je onderweg vanaf een smartphone of tablet? Investeer dan in een stevige hoes met standaard en een glazen screenprotector met filter, welke het blauwe licht van je gadget wegneemt. Zo heb je geen last van hinderende schitteringen, zorg je voor een perfecte werkhouding en blijft je bioritme in tact.

Voor iedere situatie en omstandigheden zijn met de juiste aanpassingen de perfecte plek te maken. Op lange termijn boek je veel winst, door eenmalig in de juiste onderdelen te investeren. Zo wordt je een productiever, gezelliger en gezonder! Hoe creëer jij voor jezelf de perfecte werkplek?

Related posts

Financiering van je nieuwe onderneming: Tips voor ondernemers

Danny Bijl

Lichaamstaal tips voor op kantoor

Danny

Met deze 5 tips houd je je financiële zaken op orde tijdens de coronacrisis

Danny Bijl

Leave a Comment