Image default
Industrie

Tips voor het importeren van goederen

Er zijn heel wat manieren om goederen in te voeren. Bijvoorbeeld de producten die u tijdens een vakantie koopt. Of via internet in een ander land besteld. Of goederen die u voor uw bedrijf nodig heeft, dan wel wilt verkopen.

Van privé naar zakelijk
Er loopt een hele duidelijke scheidslijn tussen wat u privé of wat u zakelijk invoert. Als privé persoon hebt u te maken met een aantal regels, zoals:

  • binnen de EU mag u tot bepaalde hoogte goederen vrij meenemen
  • buiten de EU gekochte goederen zijn tot €430,- aangiftevrij
  • voor sigaretten en alcohol gelden andere grenzen
  • koopt u een auto in het buitenland, dan bent u BPM en invoerrechten, en mogelijk BTW verschuldigd
  • u mag tot €10.000,- aan cash meenemen.

Voor de zakelijke invoerder geldt altijd dat de goederen moeten worden ingeklaard. Alle officieel ingevoerde producten of halffabricaten moeten via de douane lopen.

Invoerkosten
Producten die Nederland binnenkomen, bijvoorbeeld via een zeecontainer van Balktrade moeten via de douane worden ingeklaard. Dat betekent dat ze een vrachtbrief en douanepapieren moeten hebben die u aan moet bieden. Over de waarde moeten invoerrechten en BTW worden verrekend wanneer de producten uit niet EU-landen komen. Toch is het hier even opletten, want wanneer de verkoper geen BTW heeft betaald in het EU-land van herkomst, bent u als Nederlands ondernemer verplicht BTW te betalen. Inklaren is een vak apart en het handigst is hiervoor een bureau in te huren dat gespecialiseerd is op dit gebied.

U krijgt met douanekosten te maken bij het invoeren. Maar ook wanneer u bedreigde diersoorten invoert of namaakproducten, nep- of echte wapens en dieren. Iets anders zijn geneesmiddelen. In principe mag u die niet invoeren, behalve wanneer u of een geneesmiddelenpas hebt, een doktersrecept of een fabrikantenvergunning. U kunt voor meer informatie altijd terecht op de site van de Belastingdienst of de Rijksoverheid.

Related posts

Beter opvallen

Danny

De toepassing van een multimeter binnen bedrijven

Danny

Veiligheid in het magazijn: 5 tips

Danny