Om een bedrijf draaiende te houden is er veel energie nodig. Energie zoals gas en elektriciteit. Een goed energiemanagement systeem zoekt naar de balans tussen de juiste energie en het meest efficiënte gebruik. Daarbij wordt het steeds belangrijker wat de bron van de energie is. We geven enkele tips om je energiemanagement te verduurzamen.
Energiemanagement
Zoals gezegd is het managen van energie vaak een kwestie van kosten. De juiste energie voor de laagste prijs. Daarbij moet er dus ook worden gekeken naar een efficiënt gebruik ervan. Maar duurzaam ondernemen gaat verder. De bron van de energie is belangrijk. De huidige elektriciteitsbronnen zijn belastend voor het milieu. Daarbij is gas niet het beste alternatief. Aan het energiemanagement moet nog een dimensie worden toegevoegd, namelijk de duurzaamheid van de energiebron.
Bewust worden van energieverbruik
Het duurzamer maken van je onderneming begint met bewustwording. Bespreek je doel met je personeel. Als iedereen over zijn eigen deel nadenkt, kan er al veel worden bezuinigd. Denk hierbij aan het gebruik van de spaarstand van de meest uiteenlopende apparaten. Maar ook LED verlichting, en centrale verwarming. Met elkaar kun je al grote stappen zetten richting duurzaamheid.
Bedrijfspand duurzaam maken
Het bedrijfspand is belangrijk als het gaat om energiemanagement. Goede isolatie levert een besparing op de stookkosten. Zonneschermen en goede ventilatie kunnen besparen op de kosten van de airconditioning. Zorg ook voor voldoende groen om je bedrijfspand. Het zorgt niet alleen voor een betere uitstraling. Maar je levert ook een bijdrage op het gebied van CO2, en een grote boom kan wellicht voor schaduw zorgen zodat het binnen niet te warm wordt.
Energie opwekken
Een volgende stap is zelf opwekken van energie. Een bedrijfspand met bijbehorende grond is een ideale locatie voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen. Een combinatie van beiden is het meest optimaal. Bij slecht weer waait het vaak meer. En als de wind gaat liggen, hebben we vaak een zonnig dag. Door zelf energie op te wekken bespaar je direct op de energierekening.
Elektriciteit opslaan
Met een goede energieopwekking is er al snel sprake van een overschot. Het is belangrijk dat je de overtollige energie opslaat. Deze energie kun je dan weer gebruiken als je meer energie gebruikt dan je opwekt. Door een goed energiemanagement systeem kun je volledig zelfvoorzienend worden v.w.b. je eigen energie. Door middel van transformatorstations kun je de energie verdelen door je bedrijf, maar ook met de buren.
Samen delen
Want als je constant meer energie opwekt dan verbruikt, kun je de opgewekte energie niet alleen terug leveren aan het stroomnet. Door middel van een smart grid kun je een eigen hoogspanningsnet creëren. Wanneer je buren zich daarop aansluiten, ontstaat er misschien een energieneutraal industrieterrein. Uiteraard werkt dit het beste als iedereen zoveel mogelijk energie opwekt. Blijft er nog steeds elektriciteit over, dan kun je de verbruikers van gas vervangen voor elektrische varianten.
Als je als ondernemer je verantwoordelijkheid wilt nemen op het gebied van duurzaamheid, dan kan dit op meerdere manieren. Begin met bewustwording en je eigen bedrijfspand. Kijk daarna naar alternatieve energieopwekking en het delen daarvan. Een goed energiemanagement spaart niet alleen het milieu, maar bespaart ook op de energiekosten.