Image default
Carrière Ondernemen Tips

Tips om je team goed te laten samenwerken

In veel ondernemingen zijn medewerkers aan gezamenlijke projecten bezig. Met een team van mensen moet het beoogde resultaat worden bereikt. Dit gebeurd niet alleen intern in ondernemingen. Het komt steeds meer voor dat meerdere partijen met elkaar een team vormen. Projectmatig werken komt steeds meer voor op allerlei niveau’s. In dit artikel geven we tips om je team goed te laten samenwerken.

Onderlinge verhoudingen

De onderlinge verhoudingen zijn belangrijk als je je team goed wilt laten samenwerken. Als er twee mensen in één team zitten die op elkaars zenuwen werken, moet je dit oplossen. Lukt dit niet dan is de samenstelling van het team wellicht aan verandering toe. Het is belangrijk dat ieder lid van het team een stem heeft. En niet alleen om gehoord te worden en vervolgens genegeerd. Er moet ruimte zijn voor iedereen als je efficiënt wilt werken.

Ruimte voor iedereen

Ieder lid van een team moet zijn bijdrage aan het project leveren. Omdat je iedereen weer anders is, kan dit niet altijd eenvoudig zijn. Om je team goed te laten samenwerken is het belangrijk dat ieder teamlid zijn zegje kan doen. Vervolgens moet er ook wat mee gebeuren. Uit een gezamenlijke discussie moet blijken welk idee wel of niet wordt opgevolgd. Het is van belang dat er op het resultaat wordt aangestuurd. Zonder iemand voorbij te streven.

Manier van aansturen

Als ieder teamlid evenveel stem in de beslissingen heeft, kan het lastig zijn om een discussie te stoppen. De manier van aansturen is dus belangrijk. In teams waar geen sprake is van hiërarchie is het een goed idee om iedere bespreking weer een ander als voorzitter aan te stellen. Die moet in de gaten houden of de discussie niet verzand in een welles-nietes situatie. Veel projectgroepen kennen echter een projectmanager die als verantwoordelijke de eindbeslisser is. In gelijkwaardige teams komt vaak een natuurlijke leider naar boven

Lees ook: Goede projectadministratie: zo doe je dat

Zoek de natuurlijke leider

Onder vrijwel iedere groep mensen bevindt zich een natuurlijke leider. Dit is iemand die door een soort charisma respect afdwingt. Dit zonder dominant te zijn en beslissingen te forceren. Een goede leider is ideaal voor een teamsamenstelling. In alle gevallen waarin een knoop moet worden doorgehakt is deze persoon belangrijk. Als je een team samenstelt is het goed om daarop te letten.

Teambuilding

Een manier om je team goed te laten samenwerken is het organiseren van teambuilding activiteiten. Door met elkaar activiteiten te ondernemen buiten de werksfeer, wordt de onderling band versterkt. Men leert elkaar op een andere manier kennen en waarderen. Door deze kennis van elkaar begrijpt men anderen beter als ze weer aan het werk zijn.

Je team goed te laten samenwerken begint bij jou

Degene die het team samenstelt is cruciaal. De samenstelling van het team bepaald voor een groot deel het resultaat. Ben je onderdeel van een team dan bepaald jouw bereidwilligheid en inzet of de samenwerking goed verloopt. Kortom je team goed te laten samenwerken begint bij jezelf.

Veel projecten worden door een team van mensen uitgevoerd. Steeds vaker zijn teams zelfsturend. Het is van belang dat de juiste mensen het team vormen. En ieder teamlid moet een aandeel leveren aan het resultaat. Daarbij de anderen wel voldoende ruimte geven.

Related posts

Belangrijke voorbereidende stappen bij het bouwen van een nieuw bedrijfspand

Danny Bijl

Wat 2017 de ondernemer heeft gebracht

Mathijs

Wat heb je nodig voor je horecakeuken?

Dion

Leave a Comment