Image default
Carrière

Tips voor het begeleiden van stagiairs

Wil je graag dat een stagiair jouw team komt versterken? Stagiairs vormen waardevolle werknemers die meestal met veel energie, passie en bevlogenheid het beste van hun stageperiode willen maken. Natuurlijk verschilt het per stagiair hoe het werk wordt aangepakt, maar de juiste begeleiding vanaf het begin vergroot de kans op succes. Wil je ontdekken wat er komt kijken bij het begeleiden van stagiairs? In dit artikel zetten we handige tips voor je op een rij. 

Een handleiding voor stagiairs

Heb je eerder samengewerkt met stagiairs? Vraag de meest recente stagiair om een handleiding te maken van de werkzaamheden die er opgepakt mogen worden. Een stagiair kan vaak zelf erg goed uitleggen en vertellen wat er gedaan moet worden, als je de handleiding na het opstellen controleert en aanvult dan vormt dat een mooie basis. Vertel in de handleiding wat meer over de organisatie, de taakverdeling binnen het team waarin de stagiair zal functioneren, de doelen van het team die betrekking hebben op de stageperiode en de processen die bij de werkzaamheden horen. Ook kan je een smoelenboek toevoegen en een voorwoord om het warme welkom compleet te maken. Zo maak je de inwerkperiode voor elkaar efficiënter én leuker!

Voldoende gespreksmomenten

Vooral de eerste stage voor een student kan erg overweldigend zijn. Daarom is het belangrijk om voldoende begeleiding en ondersteuning te bieden op de juiste momenten. Maak een goede balans tussen verantwoordelijkheden en taken, zodat de stagiair er niet van terugdeinst. Door bijvoorbeeld regelmatig even met elkaar te praten over het verloop, de taken en hoe het echt gaat kan je samen beter anticiperen op de huidige situatie. Juist die gesprekken met elkaar aangaan, blijft een waardevolle toevoeging tijdens het begeleiden van een stagiair.

Uitdagingen en verantwoordelijkheden

Wat kan een stagiair allemaal doen en oppakken aan taken? Helaas is daar geen concreet antwoord op te formuleren, omdat het per stagiair verschillend is wat de draagkracht mag zijn. Wel is het van belang om in de gaten te houden dat aan de verwachtingen voor beide partijen wordt voldaan. Stel daarom voor de stageperiode doelen met elkaar af wat er bereikt zal worden na het behalen van de stage, zodat je allebei weet waar je van op aan kunt. Zorg voor voldoende afwisseling, uitdaging en interessante stof waardoor de stagiair mag groeien. Anderzijds mag je ook verwachten dat de taken en werkzaamheden waar de stagiair verantwoordelijk voor is, op een kwalitatief sterke manier worden ingevuld. Betrek de stagiair bij het team, geniet van de kennis en verfrissende inzichten die hij of zij in mag brengen en versterk elkaar!

 

Related posts

Het nut van het maken van een persoonlijke ontwikkelplan

Mathijs

En dan heb je ineens een conflict met je baas..

Danny

Vijf tips voor beginnende fotografen

Mathijs

Leave a Comment