Image default
Uncategorized

Top 5 fiscale voordelen voor zzp’ers

Er zit voordelen en nadelen aan het zelfstandig ondernemerschap. Eén van de nadelen is de verplichting om er een deugdelijke financiële administratie op na te houden. Onderdeel daarvan is dat je belastingtechnische zaken allemaal zelf moet regelen, van je omzetbelasting tot een ingewikkelde inkomstenbelastingaangifte. Gelukkig krijg je er ook iets voor terug van de staat en de Belastingdienst, en dat zijn een aantal interessante fiscale voordelen die je zeker in je voordeel moet proberen te gebruiken. Daarmee kun je als zzp’er je belastingdruk verlagen en meer geld overhouden om bijvoorbeeld in je bedrijf te investeren. In dit artikel bespreken we de vijf belangrijkste fiscale voordelen voor zzp’ers in Nederland en hoe je optimaal van deze regelingen gebruik kunt maken.

1. Zelfstandigenaftrek

Het meest bekende en jaarlijks terugkerende fiscale voordeel voor zzp’ers is de zelfstandigenaftrek. Dit betreft een vast bedrag dat je van je winst mag aftrekken voordat je belasting betaalt. Daarmee wordt je belastbaar inkomen verlaagd en als gevolg daarvan dus ook het bedrag dat je uiteindelijk aan inkomstenbelasting moet betalen. Natuurlijk zitten er wel voorwaarden aan, en dat is het zogenaamde urencriterium: om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek, moet je voldoen aan het urencriterium van minimaal 1.225 gewerkte uren per jaar aan je onderneming. Dit betekent dat je gemiddeld ongeveer 24 uur per week in je bedrijf moet steken. Je past de zelfstandigenaftrek toe bij de aangifte inkomstenbelasting door simpelweg in te voeren dat je minimaal 1.225 uren gewerkt hebt voor je onderneming. Ter illustratie: in 2024 bedraagt de zelfstandigenaftrek 5.030 euro (dit wordt overigens wel geleidelijk afgebouwd). Stel, je hebt een winst van 40.000 euro. Door de zelfstandigenaftrek betaal je dan belasting over slechts 34.970 euro, waardoor je honderden euro’s aan belasting bespaart. Het verstandig om je gewerkte uren bij te houden in een urenregistratie, zodat je altijd kunt aantonen dat je aan het urencriterium voldoet.

2. Startersaftrek

Als je net begonnen bent als zzp’er, kun je in de eerste jaren van je ondernemerschap profiteren van de startersaftrek. Dat is een extra aftrekpost boven op de zelfstandigenaftrek die je in je opstartjaren extra ademruimte kan geven. Je mag deze in de eerste vijf jaar van je onderneming maximaal drie keer gebruiken. Hiervoor moet je voldoen aan het urencriterium en mag je in de vijf jaar voorafgaand aan het huidige belastingjaar niet meer dan twee keer zelfstandigenaftrek hebben geclaimd. In 2024 bedraagt de startersaftrek 2.123 euro. Combineer je de startersaftrek met de zelfstandigenaftrek, dan mag je in totaal dus 7.153 euro aftrekken van je winst. Dat scheelt nogal wat in je belastingaanslag! Als je dan ook nog slim investeringen plant in die eerste jaren, kun je je belastingdruk zo laag mogelijk houden.

Top 5 fiscale voordelen voor zzp’ers

3. Mkb-winstvrijstelling

Het Belastingfeest lijkt niet op te houden, wat naast de bovenstaande regelingen is er ook nog de mkb-winstvrijstelling. Dit is een percentage van je winst dat je mag aftrekken na toepassing van de zelfstandigenaftrek en andere aftrekposten. Goed om te weten is dat dit voordeel geldt voor iedere ondernemer met winst, ongeacht het aantal gewerkte uren. Het urencriterium is bij de mkb-winstvrijstelling dus niet van toepassing. De vrijstelling bedraagt 14 procent van je winst, maar wel pas na aftrek van de overige fiscale voordelen. Is je resterende winst bijvoorbeeld 30.000 euro, dan gaat daar hierdoor nog eens 4.200 euro vanaf voordat je inkomstenbelasting gaat betalen. Deze regeling wordt automatisch toegepast door de Belastingdienst, maar dan is het wel van belang dat je aangifte inkomstenbelasting correct is ingevuld, zodat je het voordeel niet misloopt.

4. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Maar er bestaan nog meer fiscale voordelen voor zzp’ers. Ook op investeringen in bedrijfsmiddelen kun je een belastingvoordeel boeken, namelijk de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze extra aftrekpost is bedoeld om jou als ondernemer te stimuleren te investeren in je bedrijf. Om gebruik te maken van de KIA, moet je in kalenderjaar in totaal voor tussen de 2.701 en 353.973 euro investeren in bedrijfsmiddelen die je voor je onderneming gebruikt. Afhankelijk van de hoogte van je investering kun je dan tot 28 procent van het investeringsbedrag aftrekken van je winst. Koop je dus een laptop en een printer voor in totaal 3.500 euro, mag je 28 procent daarvan (980 euro) extra aftrekken van je winst. Daarom is het verstandig om kleine investeringen waar mogelijk te combineren in hetzelfde jaar, zodat je boven de drempel van 2.701 euro komt en recht hebt op toepassing van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

5. Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van pensioen. Dat gebeurt helaas niet automatisch, zoals in loondienst in de meeste gevallen wel gebeurt. Daarom is er voor zzp’ers de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Deze stelt je in staat om een deel van de winst opzij te zetten voor jouw pensioen. Het bedrag dat je daarvoor reserveert, hoef je pas te belasten wanneer je het geld opneemt. Daardoor betaal je nu minder belasting. Houd echter wel rekening met de toekomstige belastingheffing en reken je niet rijk voor je pensioen, hoewel je dan mogelijk wel profiteert van een lager belastingtarief. Je mag jaarlijks maximaal 9,44 procent van je winst reserveren, tot een maximum van 9.632 euro (in 2024). Om de FOR te mogen toepassen, moet je uiteraard winst maken, maar ook voldoen aan het urencriterium.

Natuurlijk is het zaak om de instrumenten die je aangereikt worden door de Belastingdienst op het gebied van fiscale voordelen voor zzp’ers zo goed mogelijk in je voordeel te gebruiken. Een goede administratie is hiervoor cruciaal. Registreer al je inkomsten, uitgaven, gewerkte uren en investeringen goed en schakel idealiter een boekhouder in om je te helpen bij je aangifte. Die kent alle regelingen en trucjes immers door en door en kan ervoor zorgen dat je optimaal profiteert van de bestaande voordelen. Probeer zelf wel op de hoogte te blijven van veranderingen in regelingen, want die worden regelmatig doorgevoerd vanuit de politiek. Meestal worden daarbij bedragen en/of percentages veranderd.

Related posts

Hoe zorg je dat je een baas bent die het goede voorbeeld geeft?

Dion

De voor- en nadelen van diversiteit op de werkvloer

Dion

De voor- en nadelen van een vrijdagmiddagborrel

Dion

Leave a Comment