Image default
Commercieel Eigen bedrijf Financieel Ondernemen Personeel

Urenadministratie: durf jij eerlijk naar jezelf te kijken?

Eén van de voordelen van het zijn van eigen baas, is de vrijheid om je dag zo in te delen zoals jij dat graag hebt. Begin jij graag om 10 uur? Als jij het jezelf toestaat, kan het! Ga jij s’ middags graag uitgebreid boodschappen doen voor het avondeten? Als jij het jezelf toestaat, kan het! Wat een leven! Maar waarom verdwijnt deze roze wolk vaak bij het doen van de urenadministratie? Of hanteer jij de struisvogelpolitiek, door de urenadministratie maar helemaal niet meer te doen? Aangezien er weinig succesvolle struisvogels bekend zijn, bij deze de uitdaging eens kritisch naar jezelf en je werkuren te kijken.

Deze metafoor niet voldoende om je te overtuigen of houd je toevallig erg van struisvogels? Uit ervaring: als de zon schijnt, verdwijnt je kop met gemak onder het zand. Maar in winterse kou kan dit een hoop hoofdpijn opleveren. Voorkomen is echt beter dan genezen. De oplossing kost je 5 minuten per dag en kun je onderneming redden. Gun jezelf dus even de tijd voor het lezen van onderstaande en trek daarna gefundeerde conclusies.

Heb jij het druk met geld verdienen of maak je je druk in de hoop geld te verdienen?

Grip op je urenadministratie

Wanneer je in loondienst werkt, krijg je betaald voor het aantal uren dat je op kantoor aanwezig bent. Of je nou op een werkdag declarabele werkzaamheden verricht voor je baas, nu.nl checkt of de planten water geeft, aan het eind van de maand komt gewoon dat salaris weer binnen.

Als ondernemer ligt dit anders. Al werk je elke dag van 8 tot 8 en ren je van event naar event, alleen je declarabele uren brengen geld in het laatje. Heb jij grip op je uren? Weet jij hoeveel uur je per maand besteedt aan acquisitie? En of het aantal declarabele uren dat je factureert ook wel echt overeenkomt met het aantal declarabele uren dat je werkelijk gemaakt hebt voor een klant?

De beperkingen van de mens bij het uren bijhouden

Er blijkt dat het zonder tools heel lastig is voor een mens om nauwkeurige facturen te maken. De menselijke geest is er gewoonweg niet op gemaakt om nauwkeurig te onthouden hoe je je tijd hebt besteed de afgelopen week. Laat staan de afgelopen maand!

Wat onderzoeksfeiten op een rij:

  • Tussen de 25 en 75% van alle informatie die je op een dag tot je neemt, ben je vergeten na een dag of twee
  • Na een week ben je 90% vergeten.
  • De nauwkeurigheid van gerapporteerde uren hangt samen met de frequentie waarin de uren geschreven worden. Bij het invullen van de uren minder dan een paar keer per week, waren de uren niet meer nauwkeurig te noemen.
  • 22 % van de professionals registreert minder dan 70% van hun declarabele tijd
  • Gemiddeld worden er 4 declarabele uren per 40-urige werkweek niet gefactureerd door slordige of achterstallige urenregistratie

Speciaal voor de struisvogel een rekensom: vermenigvuldig het getal 4 met je uurtarief en je weet je verlies per week. Doe dit keer 48 (we gunnen je 4 weken vakantie). Wat een verlies aan inkomsten op jaarbasis! Zonder urenregistratie is het ook niet mogelijk na een jaar eens te analyseren welke projecten winstgevend zijn voor je en welke niet. Om zo bijvoorbeeld je marketing gerichter in te kunnen zetten. Allemaal voordelen op de lange termijn dus! Maar hoe krijg je het voor elkaar je uren dagelijks bij te houden, zonder elke dag het gevoel te hebben dat het middel erger is dan de kwaal?

Oplossing: de juiste urenregistratie tools

Al zijn gehele evolutie is de mens bezig processen te optimaliseren. Je kan een boom natuurlijk om krijgen met een handzaag. En wat arbeidsuren, vieze kleren en zweet. Lekker nostalgisch. Ook kun je de kettingzaag in het stopcontact steken en in een vloeiende beweging de boom omzagen. Zelfde resultaat, kleinere investering. Handig, want zo zit je nog geen 10 minuten later alweer fris,fruitig en voldaan klaar voor je werk. Zo is het ook met urenregistratie tools. Er zijn tegenwoordig handige tools verkrijgbaar op abonnementsbasis. Het prettige van online tools is dat het vaak mogelijk is een proefperiode aan te vragen. Zo kan je twee of drie verschillende tools uitproberen, om daarna je definitieve keuze te maken.

Wanneer online urenregistratie tools?

Natuurlijk moet je dan wel over de middelen beschikken om deze urenregistratie tools te kunnen betalen. In het eerste jaar van je onderneming, met 1 of twee klanten, is er niks mis met een urenoverzicht in Excel. Of een gratis tool met beperkte functionaliteiten. Immers, tijd en geld zijn vaak elkaars tegenpolen. Om bij de metafoor te blijven: zolang je nog geen kettingzaag kan betalen, heb je vaak nog wel de tijd die boom met de hand te lijf te gaan. En zoveel bomen heb je dan immers ook nog niet te kappen. Maar zodra je meerdere klanten en projecten onder je hoede hebt, gaat het gebruiksgemak en de lange termijn winst echt boven de maandelijkse kosten. Bruikbare tools zijn al beschikbaar vanaf zo’n 3 euro per maand. Struisvogel, houthakker of moderne ondernemer; welke weg kies jij?

Lees ook: 3 tips om gratis je uren bij te houden.

Related posts

5 aandachtspunten bij het afsluiten van een zakelijke sim only

Danny

Alles wat je moet weten over rittenregistratie wanneer je een auto van de zaak hebt

Danny

Eigen schoonheidssalon beginnen: wat heb je nodig?

Danny Bijl

Leave a Comment