Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Tips

Urenregistratie ZZP: praktisch en noodzakelijk

Als ZZP`er ben je steeds druk met je uren bij te houden. In veel gevallen wordt je wellicht niet per uur betaald, door bijvoorbeeld aangenomen werk. Of je levert een product die jezelf maakt. Toch is het belangrijk om je uren bij te houden. Sommige ondernemers kunnen per werkuur factureren, dan is het voor de hand liggend dat je een goede urenregistratie nodig hebt. In dit artikel komt aan de orde waarom het voor iedereen belangrijk is om je uren bij te houden. Vervolgens worden er verschillende methoden genoemd.

urenregistratie

Uren bijhouden

Zoals genoemd spreekt het voor zich dat je je uren bijhoudt als je per uur kunt factureren. Zorg dan voor een digitaal middel om je uren in te vullen, waarbij je uren om worden gezet in een factuur. Dit scheelt je namelijk veel tijd. Lever je een product of aangenomen werk, dan is het zeker ook belangrijk om je uren bij te houden. Je kunt a.h.v. je urenregistratie berekenen of je wel/niet wat over gehouden hebt aan een project of product. Het kan zijn dat door de aard van je onderneming, urenregistratie voor de Belastingdienst verplicht is. Informeer bij je boekhouder of dit voor jou ook geldt. Als je het aantal gewerkte uren vergelijkt met de opbrengst van je project of product, dan is het de bedoeling dat je uurloon hoger of gelijk is aan het uurloon wat je vraagt. Uiteraard moet je dan rekening houden met allerlei andere kosten, zoals inkoop van materialen, afschrijving van materieel enzovoorts.

Methoden van urenregistratie

Er zijn verschillende manieren om je uren bij te houden. We sommen deze voor je op:

  • Urenregistratie in urenboekje, het bijhouden van je uren in een boekje is een manier van oude stempel. Aan het einde van iedere werkdag noteer je de tijden en bijbehorende uren. Dit komt steeds minder voor omdat je de uren vaak digitaal moet verwerken en factureren. Het is echter wel te combineren met een urenregistratiesysteem die je later invult;
  • Urenregistratie in Excel, vrijwel iedereen heeft een PC met een officepakket. Ook Google en Apple leveren een spreadsheet programma. Hierin kun je eenvoudig je uren invoeren. Vervolgens creëer je d.m.v. niet al te complexe formules, in een handomdraai weekoverzichten of resultaatrekeningen.
  • Online urenregistratie, sommige administratiekantoren bieden een mogelijkheid om je uren online aan te leveren. Als je facturatie door hen wordt uitgevoerd, dan is dit een eenvoudig middel. Doe je je facturatie zelf dan kun je beter terugvallen op je eigen administratie. Vervolgens lever je periodiek de resultaten aan je administratiekantoor;
  • Software urenregistratie, er zijn softwarepakketten te koop waarin je je eigen administratie bij kan houden. Vrijwel altijd kun je je uren hier invoeren. Aan het eind van de week, maand of jaar, kun een overzicht opvragen;
  • Urenregistratie app, inmiddels zijn er verschillende apps voor je mobiele telefoon of tablet te krijgen. Hiermee kun je overal je uren bijhouden. Het prijsniveau verschilt, maar daarmee ook de mogelijkheden om bijvoorbeeld te koppelen met je pc.

Wellicht zijn er meer methoden, laat het ons dan weten door een reactie achter te laten.

Wat past het beste bij jou?

Iedere ondernemer stelt andere eisen aan de urenregistratie van zijn onderneming. Gratis urenregistratie is altijd goed, maar voor een niet al te groot bedrag kan je administratie veel eenvoudiger worden. Je kunt voor je eigen werkzaamheden wel bedenken wat er bij jou past. Als je veel tijd kwijt bent met het omzetten van een urenlijst naar een factuur, verdiep je dan in de digitale mogelijkheden. Werk je in een werkplaats en lever je een product op, dan kan het bijhouden van de uren in Excel voldoende zijn. Je kunt dan maandelijks zien of je nog een redelijk uurloon overhoudt aan je werk.

Bij vrijwel iedere ZZP`er is elk werkuur deel van je omzet. Maak het jezelf eenvoudig door eens per week tijd in te plannen voor randzaken als administratie. Kost je dit teveel tijd dan is een efficiënte manier van uren bijhouden ongetwijfeld een goede tool om tijd te besparen.

Related posts

Koffiepauzes op je werk en waarom ze belangrijk zijn

Danny

Telefoon van de zaak voor werknemers

Danny Bijl

Ondernemers opgelet: wat is goed werkgeverschap?

Danny Bijl

Leave a Comment