Image default
Geld

Vakantiegeld – Waar besteed jij het aan?

Het vakantiegeld is voor veel werknemers weer gestort. Wanneer je in loondienst bent, krijg je dit geld dat je hebt opgebouwd over de gewerkte uren. Vaak wordt het geld in mei uitbetaald. Rond 1910 werd het vakantiegeld ingevoerd en toen werd er ook bepaald dat het voor de zomer zou worden uitgekeerd. Op deze manier werd gestimuleerd om het bedrag daadwerkelijk aan een vakantie te spenderen. Uit onderzoek is gebleken dat steeds minder Nederlanders het geld besteden aan de vakantie. Het wordt vaker gebruikt om schulden af te betalen of grote aankopen te verrichten. Waar ga je het extra geld aan besteden? 

Hoe is vakantiegeld ontstaan?

In de periode rond 1910 werd er na een dreigende staking van arbeiders vakantiegeld ingevoerd om betaald vakantieverlof te realiseren. Voorheen was het onbetaald verlof, waardoor veel arbeiders dit niet konden permitteren. Vermoeidheid en uitputting waren hier het gevolg van, waardoor het voor werkgevers gunstiger uitpakte om personeel met vakantie te sturen. Zo kwamen de arbeiders ontspannen en krachtiger terug en kon er efficiënter gewerkt worden. In die tijd werd zelfs al gekozen dat het geld eind mei zou worden uitgekeerd, zodat het voor vakanties kon worden ingezet. Bijzonder dat dit nog steeds wordt gehanteerd! Na de Tweede Wereldoorlog werd er besloten om het vakantiegeld te verhogen, omdat er wel betaald verlof opgenomen kon worden maar het financieel nog altijd niet haalbaar was om daadwerkelijk op vakantie te gaan. Daar profiteren we nog steeds van.

Vakantiegeld opbouwen

Vakantiegeld wordt uitgekeerd wanneer je in loondienst bent. Het is een vast percentage van meestal 8 procent van het bruto loon dat wordt uitgekeerd over het gewerkte aantal uren. Het wordt vaak eind mei uitbetaald, soms zit het iedere maand al bij het loon. Net waar de werkgever voor kiest. Bij het beëindigen van het dienstverband wordt het opgespaarde bedrag over de afgelopen periode direct uitbetaald. Veel commerciële bedrijven spelen slim in op deze periode waarin vakantiegeld wordt uitgekeerd, door met hun marketingcampagnes te focussen op grotere aankopen.

Het vakantiegeld wordt steeds vaker ingezet om…

Grotere aankopen te verrichten! Dat blijkt uit onderzoek verricht door Nibud, het onafhankelijke voorlichtingsinstituut. Op de eerste plek staat nog altijd de vakantie zelf, daar is het geld natuurlijk ook voor bedoeld. Daarna volgt het sparen, wat ook goed is omdat er op deze manier langer van het geld kan worden genoten. Door het plaatsen van het vakantiegeld op de spaarrekening, kan het groeien. Daarnaast wordt het vakantiegeld gebruikt om grote aankopen te verrichten, een kwart van de ontvangers vult er tekorten mee of lost er schulden mee af. Het aflossen van schulden is erg gunstig, daardoor wordt ook de meeste voordeel gehaald uit het geld.

Related posts

Waarom je als ZZP’er juist wel een huis moet kopen

Danny

De zakelijke voordelen van financial lease

Danny Bijl

Institutioneel beleggen: een optie voor jouw vermogensbeheer

Danny Bijl

Leave a Comment