Image default
Commercieel Vastgoed

Vanaf juli 2017 duurzaamheidsparagraaf voor commercieel vastgoed

Taxaties van commercieel vastgoed die vanaf juli 2017 zullen worden uitgevoerd voor ABN Amro zullen voorzien zijn van een zogenaamd duurzaamheidsparagraaf. Dit kan een interessante ontwikkeling zijn voor iedereen, maar natuurlijk in het bijzonder ook voor vastgoedbeleggers, zoals Harry Hilders. Het doel van de duurzaamheidsparagraaf is het leveren van een bijdrage aan het realiseren van meer duurzame energie, ofwel de energietransitie.

Volgens de richtlijnen van de RICS

De richtlijnen van de RICS hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de duurzaamheidsparagraaf. De toetsingscriteria zijn namelijk volledig op deze richtlijnen gebaseerd. Meerdere ervaren taxateurs hebben samengewerkt om de duurzaamheidsparagraaf te ontwikkelen. Uiteindelijk zijn zij dan ook de partijen die de paragraaf in de toekomst zullen gaan invullen.

Wat staat er in de duurzaamheidsparagraaf?

In de duurzaamheidsparagraaf worden de meest uiteenlopende waarden van objecten opgenomen, waaronder bijvoorbeeld het bouwjaar en de economische levensduur, de uitgevoerde renovaties, het totaal aan exploitatiekosten, de CO2-uitstoot en de energielasten. Onder meer de locatie, het ontwerp van het object, het grondgebruik en de materialen die bij de bouw zijn gebruikt spelen een rol bij het bepalen van de waarden. Er zal een inventarisatie van kenmerken op het gebied van duurzaamheid plaatsvinden en de juridische en fiscale aspecten worden beoordeeld. De objecten moeten een C-label krijgen. Indien nodig zal er ook een indicatie worden berekend van de kosten die moeten worden geïnvesteerd om hieraan te kunnen voldoen in de toekomst.

Beleggen in vastgoed

Vorig jaar gaven wij je 5 tips voor het beleggen in vastgoed. Deze zijn nog altijd effectief, maar de duurzaamheidsparagraaf wordt wel een extra zaak om rekening mee te houden. Er wordt steeds meer waarde gehecht aan de duurzaamheid van objecten en dit betekent dat de niet-duurzame objecten met de tijd steeds minder aantrekkelijk worden. In het jaar 2023 moeten objecten minimaal een C-label hebben. Voor een aanzienlijk deel van de objecten op de vastgoedmarkt betekent dit dat er een grotere investering nodig is om dit te realiseren.

Meer aandacht voor duurzaamheid

Met de duurzaamheidsparagraaf kunnen objecten beter worden gewaardeerd, vooral omdat het energielabel hoger ligt en het risicoprofiel er aantrekkelijker uitziet door de waardevastheid. Objecten moeten toekomstbestendig worden en ABN AMRO zet zich in om dit te realiseren. Nederland loopt op dit moment achter op de planning als het gaat om verduurzaming. Er is dus nog meer dan voldoende werk aan de winkel. Met de duurzaamheidsparagraaf wordt in elk geval een stap in de juiste richting gezet.

Related posts

Een niet commerciële ondernemer, bestaat dat?

Danny Bijl

Succesvol ondernemen in crisistijd – 5 tips

Danny

Waarom een B2B-webshop anders ingericht moet worden dan een B2C-webshop

Dion

Leave a Comment