Image default
Personeel

Veilige werkschoenen: wat zijn de verschillen en wanneer heb je ze nodig?

In verschillende beroepen is het verplicht om speciale werkschoenen te dragen. Als werkgever is het jouw verantwoordelijkheid om je medewerkers hierin te voorzien. Voor werkschoenen geldt de EN 345 normering, en bestaat de zogenaamde S-codering. Die S staat daarbij voor ‘safety’ en de codering geeft een indicatie van wat voor beveiliging de schoen biedt. Minimaal is dat een veiligheidsneus in de schoen die bestand is tegen een belasting met een energie kleiner of gelijk aan 200 joule. We bespreken wat de verschillende coderingen inhouden en in welke beroepen welke schoenen verplicht zijn.

S1, S1P, S2 en S3

De laagste S-codering is S1. Een S1 werkschoen heeft sowieso de eerdergenoemde veiligheidsneus. Daarnaast is hij antistatisch en neemt hij energie op in de hak. S1 werkschoenen lenen zich voor werk in droge omstandigheden. S1P werkschoenen hebben daarbovenop ook een veiligheidszool, wat ze geschikt maakt voor droge plaatsen waar scherpe voorwerpen op de grond (kunnen) liggen. S2 werkschoenen hebben dezelfde eigenschappen als S1 werkschoenen, maar hebben daarnaast ook nog een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water. Daardoor zijn ze dus geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden of en voor gebruik buiten. S3 werkschoenen zijn in feite een combinatie van S1P en S2 werkschoenen. Het zijn waterbestendige werkschoenen die voorzien zijn van een veiligheidsneus en een veiligheidszool en zijn daardoor voor veel verschillen werkomstandigheden geschikt. Dat maakt ze dan ook zeer populair.

S4 en S5

Daarnaast bestaan er ook nog S4 en S5 werkschoenen. Daarbij betreft het werklaarzen en veiligheidslaarzen. S4 laarzen zijn met een veiligheidsneus van staal of composiet. De laarzen zijn waterdicht omdat ze vervaardigd zijn van rubber, PU of kunststof. S5 veiligheidslaarzen hebben deze eigenschappen ook, maar zijn daarnaast ook nog voorzien van een tussenzool en een antislip profiel, waardoor je er niet snel mee uitglijdt op een natte vloer en scherpe objecten niet zo makkelijk tot in de laars (en dus je voet) kunnen penetreren. Deze werklaarzen bieden binnen de categorie laarzen dus de meeste veiligheid.

Bouw en metaalsector

In de bouwsector is men verplicht om veiligheidsschoenen aan te doen tijdens het werk. Hierbij gaat het in het bijzonder om werkschoenen met de S3 normering. Voldoe je daar niet aan, dan worden de schadekosten bij een ongeval niet door zorgverzekeraars gedekt. Als men in de bouw in plaats vna schoenen laarzen moet dragen, dan geldt de S5 normering. Ook in de metaalsector is men verplicht om goede werkschoenen te gebruiken om ongelukken met gevaarlijke en zware machines zo veel mogelijk te voorkomen. De normering die van toepassing is in de metaalsector betreft S2 of S3 werkschoenen. 

Magazijnen, voedingsindustrie en transportsector

Mensen die in een magazijn werken, werken vaak met zware materialen die ze moeten verplaatsen. Als deze per ongeluk vallen, is de kans op schade aan de voeten zeer aanwezig. Daarom zijn in magazijnen veiligheidsschoenen verplicht. Het gaat daarbij minimaal om S1 werkschoenen. Afhankelijk van de omstandigheden, behoren ook de hogere coderingen tot de mogelijkheden. Ook in de voedingsindustrie moeten stevige stalen werkschoenen gebruikt worden. Meestal gaat men daarbij voor werkschoenen of werkklompen met een S2 of S3 codering, of voor werklaarzen met S4 of S5 normering. In de transportsector is men ook verplicht om stevige werkschoenen te dragen, en dan betreft het meestal een hoger model met een anti-slip zool. Het kan gaan om alle S1-S3 normeringen.

Horeca en zorgsector

In de horeca moet men ook veilige werkschoenen dragen. Daarbij gaat het om waterafstotende of waterdichte werkschoenen te dragen, al dan niet voorzien van een anti-slip profiel. Welke normering af nodig is, hangt af van wat voor soort horecawerk je doet. Alle S1-S3 normeringen kunnen van toepassing zijn. In de zorgsector dient men hygiënische, waterafstotende en stevige werkschoenen te dragen met een anti-slip profiel. Ook moet de zool comfortabel zitten. Daarom wordt meestal gebruikgemaakt van medische klompen.

Om twijfel te voorkomen, is het in het geval van werkschoenen of -klompen vaak verstandig om te kiezen voor de S3-normering. Deze kosten wel het meest, maar bieden ook de meeste bescherming. Dit om discussie te voorkomen. In de horeca is dit echter wellicht wat al te zwaar geschut. In het geval van werklaarzen zijn veiligheidslaarzen met de S5 codering de veiligere keuze.

Related posts

Wat is het perfecte kerstpakket?

Danny

Wat voor type ondernemer ben jij?

Danny

Fiets naar je werk dag

Dagmar

Leave a Comment