Image default
Industrie Personeel Tips

Veiligheid voor jezelf en anderen

Veiligheid voor jezelf en anderen is van groot belang – zeker in de werkomgeving. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat zowel jij als je medewerkers en de omgeving veilig zijn? Bijscholing biedt oplossing. Door regelmatig een (herhalende) cursus te volgen op het gebied van veiligheid kun je de werkzaamheden met meer zelfvertrouwen uitvoeren. Daarbij zijn sommige certificaten simpelweg verplicht op de werkvloer.

  1. Volg een VCA cursus

Wil je zeker zijn van je bekwaamheid om veilig en verantwoord te kunnen ondernemen? Een VCA cursus is een veelzijdig en compleet programma waarmee dienstverlenende bedrijven op objectieve manier gebruik maken van een checklist. Deze checklist toetst de bekwaamheid van de ondernemer op de gebieden van veiligheid, gezondheid en milieu. Deze checklist toont aan dat jij als ondernemer bekwaam bent om aan alle gestelde eisen te voldoen – en dus veilig kunt ondernemen. Deze checklist is belangrijk voor jou als ondernemer zelf, maar ook voor je medewerkers en andere belanghebbende partijen. De VCA cursus is voor ondernemers in specifieke sectoren (bijvoorbeeld de bouw) een verplichting.

  1. EHBO cursus

Zowel jij als ondernemer als je medewerkers kunnen alleen maar baat hebben bij het volgen van een EHBO cursus. Deze cursus leert je om de eerste hulp bij ongevallen te verlenen. Een cursus die zomaar eens levens zou kunnen redden. Zo leer je o.a. hoe je reanimeert en hoe je hoort te handelen in geval van een ongeluk.

  1. BHV cursus

Vergelijkbaar met de EHBO cursus is de BHV cursus. Waar de EHBO cursus zich richt op algemene noodgevallen (en dus ook buiten werktijd erg handig is) richt de BHV cursus zich specifiek op bedrijfsongevallen. Hoe handel je in geval van brand, een ongeval of een medewerker welke onwel is geworden? Niet alleen is deze cursus een goede toevoeging, het is daarnaast ook verplicht om minimaal 2 of 3 BHV gekwalificeerde medewerkers in dienst te hebben.  Zo kan er altijd iemand handelen in geval van nood.

  1. Gevaarlijke stoffen

In sommige beroepsgroepen (zoals bijvoorbeeld in de bouwsector) kan het erg belangrijk zijn om veilig met gevaarlijke stoffen te kunnen werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een asbest opleiding. In andere beroepsgroepen (zoals bijvoorbeeld voor vrachtwagenchauffeurs of in het geval van freight forwarding) is het weer belangrijk om gekwalificeerd te zijn deze goederen te mogen vervoeren. Voor iedere gevaarlijke stof of gevaarlijk goed gelden er weer andere regels en wetten. Zorg dan ook dat je personeel in alle gevallen jaarlijks gekwalificeerd is voor het handelen met deze stoffen en goederen.

Related posts

5 dingen waar je op moet letten bij een vinden van boekhouder

Danny Bijl

Met welke klassen voor alarmen kun je je bedrijfsauto’s beveiligen?

Danny Bijl

4 fiscale regelingen die het maken van investeringen interessanter kunnen maken

Scott van Ede

Leave a Comment