Image default
Tips

Verduurzaam het dak van je bedrijfspand

Heeft jouw bedrijf een eigen pand? Dan is het ook aan jou om daar verduurzamende aanpassingen aan te doen, zowel om energie te besparen als voor het grotere doel van een duit in het zakje doen tegen klimaatverandering. Het dak van je bedrijfspand is een uitstekende plek om daarmee te beginnen. We bespreken vier manieren waarop je het dak van je bedrijfspand kunt verduurzamen.

Sedumdak

Sta je ervoor open om het dak van je bedrijfspand letterlijk te vergroenen? Kies dan voor een sedumdak! Dat is een dak met groene vetplantjes die veel regenwater opnemen. Zo wordt het riool ontlast. Daarnaast profiteren ook vogels en bijen van zo’n groen sedumdak. Dat komt ten goede van de biodiversiteit. Ook heeft een groendak een positief effect op de luchtkwaliteit en heeft sedumdak een licht isolerend effect.

Zonnepanelen

Als je de ruimte hebt voor zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand, is dat een uitstekende investering. Wanneer je je eigen stroom opwekt, hoef je ook minder stroom in te kopen. Zo kun je binnen zeven tot acht jaar je investering terugverdienen en er daarna zelfs winst op maken door ‘gratis’ eigen stroom op te wekken. Natuurlijk is dit ook een duurzame keuze, omdat je dan minder stroom hoeft af te nemen die mogelijk niet op een ‘groene’ manier opgewekt is.

Zonnepanelen

Dak isoleren

Wat je sowieso niet moet vergeten, is om ervoor te zorgen dat het dak van je bedrijfspand goed geïsoleerd is. Dit is namelijk de plek in het gebouw waar de meeste warmte kan ontsnappen. Dat is zo omdat warme lucht opstijgt. Met goede isolatie kan 30 procent van het warmteverlies voorkomen worden.

Wit dak

In de zomer kun je de airco in het gebouw hard nodig hebben, zeker als je onder een plat dak zit en zeker als dat platte dak bedekt is met zwarte bitumen. Een handige oplossing daarvoor is door te kiezen voor een wit dak dat het zonlicht reflecteert en daardoor ook minder warm wordt. Hiermee kun je de kosten voor koeling in het gebouw tot wel 20 procent reduceren. Ook gaat de dakbedekking langer mee als deze koeler blijft.

Het een hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. Het is een uitstekende keuze om je dak sowieso goed te isoleren en vervolgens een sedumdak of wit dak te combineren met zonnepanelen. Zo maak je echt een grote slag in het verduurzamen van je bedrijfspand.

Related posts

5 redenen om voor een zakelijke financiering te kiezen

Danny Bijl

5 tips om als ZZP`er een netwerk te onderhouden

Mathijs

5 dingen waar je op moet letten bij een vinden van boekhouder

Danny Bijl

Leave a Comment