Image default
Lifestyle Nieuws

Verkoop elektrische auto’s neemt toe, maar is het genoeg?

Het klimaat veranderd, de temperatuur stijgt. Allerlei scenario’s worden door wetenschappers beschreven. Onderdeel van het probleem is de uitstoot van CO² van onze auto’s. Om de temperatuurstijging tegen te gaan stimuleert de overheid al jaren om over te gaan op ‘schone’ auto’s. Met name de elektrische auto’s moeten een essentieel deel bijdragen aan het terugdringen van de uitstoot van CO². Maar is dat wel voldoende?

In het nieuws: Verkoop elektrische auto’s neemt toe

“Het aantal elektrische auto’s dat vorig jaar verkocht is wereldwijd, is flink gestegen. Maar dat is nogal relatief, want in absolute aantallen is het aantal elektrische auto’s nog verwaarloosbaar klein. Wereldwijd werden er vorig jaar 750.000 elektrische of hybride auto’s verkocht, meldt het het internationaal energieagentschap IEA. In Noorwegen was 29 procent van alle nieuwverkochte auto’s elektrisch of hybdride, in Nederland 6,4 procent.” Belangrijke informatie over elektrisch rijden op de website van RTL Z.

CO² uitstoot

De CO² uitstoot is een belangrijk aspect voor wat betreft de klimaatverandering. De combinatie van zuurstof en koolstofdioxide komt uit de kern van de aarde omhoog om de atmosfeer op te warmen. Teveel van dit gas veroorzaakt oververhitting dus ontsnapt dit naar de ruimte of verdwijnt het onder water. Dit ecosysteem maakt het leven op aarde mogelijk. De enorme toename aan CO² die onder menselijke invloeden worden uitgestoten brengt dit systeem in de war. De afvoer van de koolstofdioxide is niet genoeg om te voorkomen dat de aarde opwarmt. Daarom zullen we wat aan de uitstoot moeten doen.

Auto’s met conventionele aandrijving

Naast de elektrische auto’s zijn er ook de auto met een conventionele aandrijving. We bedoelen daarmee de auto’s met alleen een verbrandingsmotor. Hoewel deze meer CO² uitstoten worden er steeds meer ontwikkelingen doorgevoerd om de uitstoot te minimaliseren. Als vervolgens de elektrische auto’s worden voorzien van stroom uit bronnen die ook veel CO² uitstoten, dan kan een verbrandingsmotor nog wel eens duurzamer zijn. Daarnaast moet de stroom worden opgeslagen. De accu’s die daarvoor worden gebruikt zijn over het algemeen enorm belastend voor het milieu.

Wat kunnen wij doen?

De afgelopen jaren is er door de overheid van alles aan gedaan om het elektrisch rijden te stimuleren. De regelgeving sinds afgelopen januari is wel minder voordelig geworden voor de elektrische rijders. Wat wij naast elektrisch rijden beter kunnen doen, is kennis hebben van CO² bronnen buitenom verbrandingsmotoren. Bij het opwekken van elektriciteit wordt ook veel koolstofdioxide in onze atmosfeer gebracht. De uitstoot van onze verbrandingsmotoren zijn slecht een minimaal deeltje van de uitstoot. Denk daaraan als je elektriciteit gebruikt en als je moet beslissen waar je het betrekt. Doe onderzoek naar uitstoot van je eigen onderneming of zelfs huishouden. Met elkaar zijn we verantwoordelijk voor het voortbestaan van onze planeet. Dat gaat verder dan een schone elektrische bolide voor de deur.

Elektrisch rijden is niet de oplossing van het klimaatprobleem. Het draagt op een positieve manier bij aan het terugdringen van de CO² uitstoot. Maar dan moet het wel uit een ‘schone’ bron komen. Wees je bewust wat jouw gedrag met de aarde doet. Pas daar je levensgewoonten op aan.

Related posts

Thuiswerkplek inrichten: 5 tips

Danny

Lichaamstaal tips voor op kantoor

Danny

Handige tips om de concentratie te verbeteren

Dagmar

Leave a Comment