Image default
Finance Financieel Geld Tips

Vermogen opbouwen als zzp’er

Zelfstandig ondernemers hebben financieel gezien veel meer eigen verantwoordelijkheid dan mensen die in loondienst werken. Ten eerste omdat je je onderneming ‘gezond’ moet laten zijn met winst om ook in de toekomst als ondernemer te blijven werken. Ten tweede ook nog eens omdat je zelf verantwoordelijk bent voor inkomsten mocht je arbeidsongeschikt worden, bijvoorbeeld door een financiële buffer te hebben. En daarnaast moet je ook nog eens zelf je oudedagsvoorziening regelen. Verstandig dus om als zzp’er vermogen op te bouwen. Maar hoe doe je dat?

Hoeveel eigen vermogen hebben zzp’ers?

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de vermogens van zzp’ers sterk uiteenlopen. Het doorsnee eigen vermogen van zzp’ers bedroeg in 2016 ruim 100.000 euro. De grootste groep (namelijk 37 procent) heeft zelfs een eigen vermogen van meer dan 200.000 euro. Daartegenover staan echter ook de zzp’ers met een negatief vermogen, en hier gaat het om 19 procent van de zelfstandigen. Hoe groot de buffer in jouw geval moet zijn, hangt af van allerlei factoren. Bijvoorbeeld van je gezinssituatie, en of je apparatuur of bijvoorbeeld een bedrijfsauto hebt die je moet kunnen vervangen.

Geld voor noodzakelijke buffer en pensioen

In de toekomst kan het best eens voorkomen dat grote opdrachtgevers wegvallen, doordat ze met een andere partij gaan samenwerken of failliet gaat. Of je wordt zelf ziek, waardoor je een tijdje niet kunt werken en dus geen inkomen heeft. Of is het nodig te investeren in bijvoorbeeld dure apparatuur? Voor al deze situaties is het nodig om een financiële buffer te hebben, naast het geld dat je maandelijks uit je onderneming onttrekt als inkomen. En heb je er trouwens ook al aan gedacht dat je geld moet sparen voor een pensioen later naast de AOW?

Sparen of beleggen als zzp’er?

Voor al de hiervoor genoemde zaken is het nodig best een aardig vermogen op te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld door te sparen en maandelijks automatisch een bedrag naar een spaarrekening over te laten maken. Jammer alleen wel dat sparen gezien de huidige lage spaarrentes erg weinig rendement heeft. Een rendabeler alternatief is zakelijk beleggen als zzp’er. Zo kun je je winst nog meer waard laten worden zonder er iets voor te hoeven doen. Of het bedrag dat je mag sparen voor je pensioen (de fiscale ruimte) laten groeien tot een bedrag waarmee je echt kunt gaan genieten van je oude dag later. Omdat beleggen wel risicovoller is dan sparen, wordt aangeraden dit alleen te doen met geld dat je niet nodig zult hebben de komende jaren.

Je kunt niet voorspellen hoe de toekomst van je eigen onderneming eruit zal zien. Ook weet je niet hoe je vermogensopbouw zal verlopen. Belangrijk dus om op tijd te beginnen met vermogensopbouw voor een financiële buffer of pensioen.

Related posts

Vijf tips voor het beleggen in vastgoed

Danny

Flinke zakelijke buffer: wat hiermee te doen?

Danny

Uw IT apparatuur beheren

Danny

Leave a Comment