Image default
Finance Financieel Geld

Vermogensbelasting op de schop in 2017

Dit jaar gaat het berekenen van je vermogensbelasting op een andere manier. Eerst betaalde je een vast percentage van je vermogen aan vermogensbelasting. Nu komen er drie verschillende schijven. Hierdoor gaan de mensen met meer vermogen, meer belasting betalen.

Dit verandert er in de berekening van de vermogensbelasting
De overheid hief eerst een belasting van 30% over een fictief rendement van 4% over eigen vermogen boven het vrijstellingsniveau. In 2017 blijft het tarief van 30% gelijk, maar het fictieve rendement verhoogt naarmate je vermogen groter is. Daarnaast zal de belastingvrijstelling – het heffingsvrije vermogen – toenemen van EUR 24.437 naar EUR 25.000 en van EUR 48.874 naar EUR 50.000 voor fiscale partners.

De reden voor het aanpassen van de berekening voor vermogensbelasting
De reden voor het aanpassen van de berekening voor is dat de Belastingdienst ervan uitgaat dat mensen meer voordeel hebben over hun vermogen naarmate dat vermogen groter is. Hoe meer vermogen, hoe meer ruimte om een groeiend deel daarvan te investeren. Historisch gezien bieden deze op langere termijn ook meer rendement dan van een spaarrekening. De rendementen van sparen en beleggen door de jaren heen kunnen vergeleken worden in een speciale tool van Robeco.

Het fictieve rendement vanaf 2017
Over de eerste EU 75.000 van het vermogen boven de belastingvrijstelling rekent de belastingdienst vanaf 2017 met een fictief rendement van 2,87%. Voor het gedeelte van EUR 75.000 tot EU 975.000 ligt het fictief rendement op 4,60%. En het fictief rendement over het bedrag dat hoger ligt dan 975.000 ligt op 5,39%. Onderstaande tabel geeft de nieuwe situatie aan.

Vermogensbelasting 2017

Is deze verandering positief of negatief voor mij?
Wanneer je een relatief klein vermogen hebt zal je in 2017 minder kwijt zijn aan vermogensbelasting. Dat komt door de hogere vrijstelling en het lagere fictieve rendement in de eerste schijf. Bij een eigen vermogen van ongeveer EU 245.000 of minder, betaal je over 2017 minder vermogensbelasting dan in 2016. Bij mensen met een groter vermogen neemt de vermogensbelasting juist toe. Doe je samen aangifte met een fiscale partner? Dan ligt het omslagpunt op ongeveer EUR 491.000. Meer informatie over vermogensbelasting vindt je op de website van Robeco.

Bron: Website Robeco

Belangrijke informatie
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Related posts

Urenadministratie: durf jij eerlijk naar jezelf te kijken?

Danny

De regels rondom BPM en BPM berekenen.

Mathijs

Heeft u alles al aangepast op het IBAN nummer?

Danny

Leave a Comment