Image default
Tips

Verstandig investeren en handelen in whiskey

De hype van de Bitcoin is gepasseerd, de aandelenmarkten maakten onlangs nog een flinke dip mee, en de spaarrente is al jaren niet meer wat het ooit was. En dat is jammer, want er is maar één ding net zo leuk als geld uitgeven aan fijne dingen, en dat is je geld zien groeien terwijl je het grootste deel van de tijd met de armen over elkaar kunt zitten. Geduld is daarbij een schone zaak, maar het begint allemaal wel met de juiste investering. Maar waar kun je nog op die manier geld mee verdienen? Door het letterlijk om te zetten in liquide middelen: investeer in whiskey en verhandel het later voor een betere prijs!

Zeldzaam is geld waard

Je hoeft geen liefhebber van sterke drank te zijn om geld te verdienen aan whiskey (als het uit Ierland of de Verenigde Staten komt) of whisky (als het uit Schotland komt). Sterker nog, misschien is het wel beter dat je het zelf niet drinkt, want anders kan zelfbeheersing een nog een obstakel worden. Het idee is namelijk als volgt: je gaat op zoek naar whisky’s waarvan er maar weinig geproduceerd zijn of waarvan de productie stopt of al is gestopt. Deze schaf je aan en zet je voor langere tijd weg. Ondertussen worden je whisky’s alleen maar zeldzamer en dus ook gestaag meer waard. Hoe langer je geduld hebt, hoe meer je kunt vangen voor de whisky waar je in geïnvesteerd hebt.

Single malt whisky

Zorg dat je voordat je hieraan begint wel wat basiskennis over whisky hebt. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om te investeren in blended whisky. Deze whiskey, die uit meerdere bronnen wordt samengesteld, wordt in grote kwantiteiten geproduceerd en is nu al aanzienlijk minder waard dan single malt whisky. Echte liefhebbers die er geld voor over hebben gaan voor lang gerijpte single malt whisky. Herken een whisky met een gelimiteerde oplage aan de nummering op het etiket. Probeer een scherp oog te hebben voor distilleerderijen die net de deuren gesloten hebben en destilleerderijen die in de nabije toekomst mogelijk stoppen.

Waarom liever whiskey dan wijn?

Misschien ben je een wijnliefhebber en snap je niet waarom we niet aanraden juist in wijn te investeren. Er bestaan toch immers ook dure, zeldzame wijnen? Dat is waar. Maar er is een goede, chemische reden die de investering in whiskey rendabeler maakt. Wijn rijpt namelijk verder op de fles, tot het azijn wordt. Een wijn die te lang bewaard wordt, is op een gegeven moment niet meer te drinken. Whisky wordt gerijpt op vaten, maar rijpt niet verder in de fles. De kwaliteit blijft na botteling constant. Wel is het zo dat een fles whisky die 20 jaar in het vat gerijpt is na 30 jaar in de fles nog steeds een whisky is die 20 jaar gerijpt is. Dit terwijl oudere whisky’s vaak meer opbrengen, omdat ze met de tijd in het vat steeds voller van smaak worden.

Nadelen van investeren in een vat whiskey

Waarom zou je dan niet gewoon in een vat whisky investeren en deze zo lang mogelijk laten rijpen? Dit is zeker een mogelijkheid, maar er zitten een paar minpunten aan. Ten eerste is de aanschaf van een vat single malt whisky een investering van duizenden euro’s die zich dus pas na lange tijd terugbetaalt. Dat geld moet je dan wel hebben en in één keer willen uitgeven. Daarnaast is het nadeel van whisky dat in het vat zit ten opzichte van whisky die gebotteld is, dat er met de tijd een deel vervliegt. Dit is de zogenaamde angel’s share, het deel dat aan de engelen toekomt. Je haalt er dus uiteindelijk minder whisky uit dan je aangeschaft hebt.

Related posts

Drie handige tips voor iedere ZZP’er

Danny Bijl

Zo zorg je ervoor dat vergaderingen goed verlopen binnen je bedrijf

Danny

5 dingen waar je op moet letten bij een vinden van boekhouder

Danny Bijl

Leave a Comment